Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Utrecht klimt naar plek vier

FC Utrecht heeft op vrijdagavond een verrassende uitzege bij Roda JC behaald. Het elftal van Jan Wouters won net als vorige week tegen PSV met 1-0 door een doelpunt van Dave Bulthuis. De verdediger van FC Utrecht scoorde de enige treffer van de wedstrijd in de 33ste minuut.

FC Utrecht klom door de overwinning met elf punten uit zes duels naar de vierde plaats in de eredivisie. De noodlijdende voetbalclub komt na een matig begin van de competitie de laatste weken sterk terug. De clubleiding stelde de ambities bij en eist vooral van de technische staf dat het elftal met passie en bezieling speelt.

FC Utrecht miste tegen Roda JC de geschorste Anouar Kali en Alexander Gerndt. Jacob Mulenga, Yassin Ayoub en Johan Martensson ontbraken door blessures. Roda JC moest het stellen zonder aanvoerder Sanharib Malki. De spits bleek na een laatste test niet fit. Dat brak de thuisclub op. Roda JC had het meeste balbezit en krijgt een handvol kansen, maar kreeg van FC Utrecht een lesje in effectiviteit.

FC Utrecht wist te profiteren van het zwakke optreden van Roda JC-keeper Filip Kurto. De Poolse doelman ging na ruim een half uur spelen in de fout bij het verwerken van hoge ballen. Eerst verwerkte Kurto een voorzet slecht en in de rebound tastte hij weer mis waarna Bulthuis het doel trof. Roda JC is aan een moeizaam seizoen bezig en staat op een dertiende plaats met slechts vier punten.