Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht zondag

Film

Seven Years in Tibet (Jean-Jacques Annaud, 1997, VS). Even kostbare als obligate vertelling met Brad Pitt als Oostenrijkse nazi annex bergbeklimmer die in 1939 als eerste westerling werd toegelaten bij de dalai lama. In zijn spirituele verandering is het moeilijk geloven. BBC 2, 13.35-15.45u.

The Three Musketeers (Richard Lester, 1974, VS). Plezierig ironische en chique verfilming van de overbekende geesteskinderen van Alexandre Dumas. Met Oliver Reed, Raquel Welch, Michael York, Christopher Lee, Geraldine Chaplin, Faye Dunaway, Richard Lester.Eén, 13.55-15.40u.

The Principal (Christopher Cain, 1987, VS). Inconsistente tragikomedie waarin James Belushi ironiserend spel ten beste geeft als het nieuwe hoofd van een afgeschreven high school. Hij herstelt de orde en herwint zijn gevoel van eigenwaarde. Ook met Louis Gossett jr.RTL7, 20.00-22.10u.

The Joneses (Derrick Borte, 2009, VS). De familie Jones lijkt het ideale gezin, maar ze etaleren hun harmonie, hipheid en leuke spullen alleen maar aan de buren om in de wijk zoveel mogelijk producten te verkopen van het bedrijf dat ze daarvoor heeft ingehuurd. De door Derrick Borte geschreven en geregisseerde debuutfilm heeft een aardig uitgangspunt over op hol geslagen consumentisme. Het bewust gladde uiterlijk van de film sluit naadloos aan bij de inhoud. Maar in de finale verwordt The Joneses tot een te sentimentele en moralistische film. Net5, 19.35-21.25u.

Informatief

Andrew Marr’s History of the World. Eerste deel van achtdelige serie waarin 70.000 jaar van de geschiedenis der mensheid wordt gedocumenteerd met behulp van film en computeranimatie. Vanavond de vroegste sporen in Afrika, van waar de mens zich over de wereld verspreidde. We zien dertigduizend jaar oude handafdrukken, uitvindingen die ons nog steeds van nut zijn en de overeenkomst tussen het leven in het antieke Egypte en in tv-series. BBC 1, 22.00-23.00u.

Made in NL: Design. Documentaire over Nederlandse ontwerpers en hun producten. Met o.a. Marcel Wanders die een nieuwe lamp meeneemt naar de Salone de Mobile, de grootste designbeurs ter wereld die jaarlijks plaatsvindt in Milaan; Bert Jan Pot die daar een prijs veroverde; Sven van Westreenen van Innovatielab FLEX dat vijf jaar geleden een nieuwe fles ontwierp voor Grolsch; een nieuwe sportwagen van autofabrikant Donkervoort. NGC, 22.00-23.00u.

Amusement

Music video’s that shaped the eighties. Documentaire van Scott Millaney over de beginjaren van de videoclip. Bob Geldof, Herbie Hancock, Roger Taylor en een aantal regisseurs analyseren opzienbarende clips, van I Want To Break Free van Queen en Michael Jacksons Billie Jean, tot Video Killed The Radio Stars van The Buggles, de allereerste video die op MTV werd getoond. Ook clips van o.a. Bon Jovi, The Cure en David Bowie. Canvas, 22.05-23.05u.

Sport

WK Wielrennen. Verslag van de wedstrijden voor mannen junioren (over 129 km) en vanaf 10.45u voor eliterenners (267 km).Canvas, 10.00-18.00u.

Formule 1: GP van Singapore. Samenvatting van de kwalificatie en voorbeschouwing plus verslag van de avondrace op het Marina Bay Circuit. BBC 1, 13.10-16.20u.