Samsom: we moeten flinke concessies doen, maar dat hoort erbij

Samsom en Rutte, die elkaar na de verkiezingsuitslag al snel opzochten. Foto ANP / Evert-Jan Daniels
Samsom en Rutte, die elkaar na de verkiezingsuitslag al snel opzochten. Foto ANP / Evert-Jan Daniels Samsom en Rutte, die elkaar na de verkiezingsuitslag al snel opzochten. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Diederik Samsom heeft tijdens een ledenraad van de PvdA in Utrecht vandaag nog eens benadrukt dat binnen een coalitie regeren betekent dat er flinke compromissen gemaakt moeten worden. De partij zal daarom consessies moeten doen als het met de VVD gaat samenwerken.

Toch wilde Samsom zijn toehoorders wel garanderen dat wat er ook gebeurt, de PvdA er volgens hem altijd voor blijft zorgen ‘dat de rekening niet terechtkomt bij hen die het al zwaar hebben’.

“En we zullen altijd blijven investeren in vooruitgang: in onderwijs, innovatie in duurzame technologie.”

De leden van de partij gaven Samsom hun zegen om te onderzoeken of een kabinet met de VVD mogelijk is. Wel plaatsten sommigen de kanttekening dat de keuze voor de partij van Rutte wel erg snel gemaakt was, maar volgens Samsom was de boot afhouden slechts ‘voor de bühne’ geweest. Dat ‘spelletje’ wilde hij niet spelen.

De PvdA kiest in eerste plaats voor de VVD omdat dat verreweg de meest voor de hand liggende optie is, zei Samsom. Volgens hem is de kans erg klein dat een formatiepoging met SP, D66 en CDA zou slagen.

Oud-PvdA-leider Job Cohen zei vandaag in NRC Weekend dat de VVD zijn partij nodig heeft, in plaats van andersom. Cohen wees juist op de variant met SP, D66 en CDA als een plan B waar Samsom mee zou kunnen schermen.

De toespraak van Samsom is hier terug te lezen.