PvdA’er Cohen: VVD heeft ons nodig bij formatie, niet andersom

Oud-PvdA-leider Job Cohen waarschuwt de VVD dat deze partij zich niet in een positie bevindt om te “overvragen” tijdens de formatie van een kabinet met de PvdA. Dat zegt Cohen vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

De uitspraken van Cohen kunnen voor PvdA-leider Diederik Samsom wel eens ongelegen komen. Foto NRC / Merlin Daleman

Oud-PvdA-leider Job Cohen waarschuwt de VVD dat deze partij zich niet in een positie bevindt om te “overvragen” tijdens de formatie van een kabinet met de PvdA. Dat zegt Cohen vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Cohen wijst erop dat de PvdA een alternatieve coalitie achter de hand heeft: PvdA, CDA, D66 en SP. En volgens hem staat vast de VVD buiten het kabinet valt als de gisteren begonnen formatie van VVD en PvdA zou stranden. Cohen:

“Het spel is omgekeerd aan twee jaar geleden. Toen hadden wij de VVD nodig, zij ons niet. Nu is het andersom.”

Hij benadrukt dat hij een coalitie met de VVD prefereert, mede omdat een kabinet van PvdA, CDA, D66 en SP vermoedelijk labiel wordt:

“Je zit met een zwik partijen en je weet van tevoren dat D66 en SP heel moeilijk met elkaar kunnen.”

Cohen: Rutte moet uitspraak over PvdA inslikken

Tegelijk betekent de riskante politieke constellatie voor de VVD dat premier Rutte ten opzichte van de campagne meer moet inschikken dan PvdA-leider Samsom, aldus Cohen. Rutte verweet de PvdA toen een “gevaar voor het land” te zijn, Samsom zei het “rechtse rotbeleid” van Rutte te willen terugdraaien. “Het verschil is dit: Rutte moet zijn uitspraak inslikken, Diederik heeft gewoon gelijk”, aldus Cohen, die dit voorjaar aftrad als PvdA-leider.

Voor de PvdA komen de uitspraken van Cohen ongelegen. In de partijtop wordt benadrukt dat er op dit moment geen belangstelling is voor een alternatieve coalitie. Het idee bestaat dat samenwerking van PvdA met CDA, D66 en SP tot meer chagrijn zou leiden dan een coalitie met de VVD. Om die reden zet partijleider Samsom alles op alles om de formatiepoging met de VVD tot een goed einde te brengen, aldus bronnen in de partijtop.

Lees een uitgebreid achtergrondverhaal over de formatie van onze politiek redacteuren Tom-Jan Meeus en Derk Stokmans vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).