Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Puinhoop resteert na urenlange Facebook-rellen in Haren

Het op Facebook aangekondigde 'feestje' in Haren liep gisteravond volledig uit de hand. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De rellen in Haren zijn vannacht rond drie uur tot een definitief einde gekomen. Op dat moment hadden alle jongeren het dorp verlaten, meldde de politie. Op Facebook wordt mensen opgeroepen vandaag te assisteren bij het opruimen van de puinhoop in de gemeente.

De meeste relschoppers waren rond twee uur vannacht uit Haren vertrokken, zo meldt de NOS. De regen zou daarvoor een belangrijke reden zijn geweest. Een groepje jongeren dat om twee uur nog in de gemeente was, veroorzaakte geen grootschalige overlast meer. De politie kon rustig wachten tot zij rond drie uur waren vertrokken.

In Haren braken gisteravond grote rellen uit nadat duizenden mensen naar de gemeente waren gekomen vanwege een op Facebook aangekondigd verjaardagsfeestje. Een jong meisje was vergeten aan te geven dat het om een privéfeestje ging, wat leidde tot een enorme toestroom van relschoppers naar de gemeente.

Arrestaties, gewonden en vernielingen na hevige rellen

Het ‘feest’ in Haren liep al snel uit de hand: de Mobiele Eenheid werd door relschoppers aangevallen met flessen, fietsen, stoeptegels en vuurwerk. Er werden veel vernielingen aangericht en ambulancepersoneel werd belaagd. Een Albert Heijn werd geplunderd en veel tuinen werden beschadigd door de relschoppers. De politie verrichte 25 arrestaties; nog zo’n 25 mensen raakten bij de rellen lichtgewond.

De politie hoopt meer relschoppers op te sporen via beelden die van de rellen zijn gemaakt. Om elf uur geven de lokale autoriteiten een persconferentie over de situatie in Haren.

Twitter avatar GemHaren Gemeente Haren Publieksinformatienummer #Haren #ProjectX geopend: telefoon 050 311 44 50.

Project Clean-X Haren gestart op Facebook

Op Facebook is gisteravond het nobele initiatief geplaatst om morgen gezamenlijk de schade op te ruimen die in Haren is aangericht. De makers van de pagina willen morgen met zoveel mogelijk mensen verzamelen op de Stationsweg:

“Vannacht hebben we allemaal toegekeken hoe het dorp Haren werd afgebroken. Iedereen heeft op TV kunnen toekijken. Toekijken is te makkelijk! Morgen is het tijd om Nederland te laten zien hoe een probleem in iets moois kan veranderen, namelijk de oplossing. Project Clean-X zal morgen laten zien dat er niets is dat anderen sneller kunnen afbreken dan dat wij het weer met elkaar kunnen opbouwen.”