Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Vitesse laat koppositie liggen door puntverlies tegen Heracles

Vitesse kon vanavond voor in elk geval één dag de koppositie overnemen van FC Twente, maar liet dat na. Het werd 1-1 tegen Heracles. Ook bij RKC - VVV werd het 1-1. FC Groningen won in de slotfase van PEC Zwolle: 1-2. NEC en Willem II hielden het op 0-0.

FC Groningen sleept toch nog winst bij PEC Zwolle binnen

PEC Zwolle stond vanavond op het punt om voor het eerst dit seizoen te winnen, maar vlak voor tijd kreeg de promovendus alsnog de deksel op de neus. Groningen-aanvaller Zeefuik maakte zes minuten voor tijd de gelijkmaker. Daarna kopte de Leeuw zelfs nog de 1-2 binnen.

De keepers speelden in het IJsseldelta Stadion in Zwolle een negatieve hoofdrol. Halverwege de eerste helft kreeg Zwolle een doelpunt cadeau toen Luciano da Silva zich bij een slap schot van Youness Mokhtar liet verrassen door een stuit. Zijn fout gaf het toch al broze zelfvertrouwen van Groningen een nieuwe knauw, maar Zwolle wist een handvol kansen op een tweede doelpunt niet te benutten.

De krachten bij Zwolle vloeiden aan het eind van de wedstrijd weg en daarvan wist Groningen te profiteren. Een mislukt schot van Virgil van Dijk werd door de attente Género Zeefuik in de 84e minuut tot doelpunt gepromoveerd. Bijna was het een minuut later opnieuw raak, ware het niet dat een schot van invaller David Texeira van de lijn werd gehaald.

De winnende van Groningen kwam er even later alsnog en deze keer mocht de keeper van Zwolle zich dat aanrekenen. Leon ter Wielen kwam uit bij een hoge voorzet, maar vergat daarbij zijn handen uit te steken. De Leeuw maakte daar dankbaar gebruik van en kopte raak, waardoor Groningen nu elfde staat. Door het verlies staat PEC Zwolle nu laatste.

FC Groningen-trainer Robert Maaskant achteraf:
http://nos.nl/video/421751-leken-wel-een-stel-dode-vogels.html

Vitesse laat koppositie liggen

Vitesse is er niet in geslaagd om zich voor minimaal een dag aan kop van de Eredivisie te nestelen. De Arnhemse club bleef thuis tegen Heracles Almelo steken op 1-1. Vitesse kwam door een goal van Ninos Gouriye zelfs op achterstand, maar Wilfried Bony redde alsnog een punt door een kwartier voor tijd een penalty te benutten.

Vitesse moest drie punten pakken om FC Twente, dat morgen nog speelt tegen sc Heerenveen, te passeren. Zeker in het eerste uur mocht de thuisclub daar echter totaal geen aanspraak op maken, zo schrijft Novum in het wedstrijdverslag. Heracles kwam er met snelle uitbraken af en toe gevaarlijk uit en nam drie minuten na rust brutaal de leiding. Gouriye schoot hard raak nadat hij de bal uit de kluts voor zijn voeten had gekregen.

De tegentreffer leek Vitesse wakker te schudden en eindelijk kwamen er kansen. Toch was er een penalty nodig om op gelijke hoogte te komen. Mike te Wierik vloerde Marco van Ginkel binnen de zestien, waarna Bony vanaf de stip kon scoren. Bijna kroonde Theo Janssen zich op sublieme wijze tot matchwinner. Zijn schot vanaf de middenlijn werd echter ternauwernood gekeerd door Remko Pasveer.

RKC en VVV ook gelijk

Ook RKC Waalwijk en VVV-Venlo speelden met 1-1 gelijk. VVV kwam door een doelpunt in de zesde minuut van Marcel Seip vroeg op voorsprong in het Mandemakers Stadion. Met zijn derde doelpunt van het seizoen zorgde Teddy Chevalier tien minuten na rust voor de puntendeling.

RKC-trainer Erwin Koeman na de wedstrijd:
http://nos.nl/video/421764-koeman-na-rkcvvv.html

Willem II van laatste plek af na gelijkspel

Het derde gelijkspel van de avond was bij NEC - Willem II. De twee ploegen kwamen niet tot scoren. Conboy (NEC) moest vlak voor tijd met rood naar de kant. Omdat Willem II een punt pakt en PEC Zwolle verloor van Groningen, verlaten de Tilburgers de laatste plaats.

Gisteren won Utrecht van Roda

De zesde speelronde van dit seizoen begon gisteravond, toen FC Utrecht op bezoek bij Roda JC met 0-1 won. Tien minuten voor rust maakte verdediger Bulthuis de winnende treffer.

Het programma van morgen

Morgen staat de kraker van dit weekeinde op het programma: PSV speelt dan om 16:30 uur thuis tegen Feyenoord. Eerder op de dag worden ADO Den Haag - Ajax (12:30 uur), FC Twente - sc Heerenveen (14:30 uur) en NAC - AZ (14:30 uur) gespeeld.

Dit is de stand in de Eredivisie.