Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Moszkowicz noemt aanval deken pure karaktermoord

Advocaat Bram Moszkowicz vindt dat deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten Germ Kemper “pure karaktermoord” op hem heeft gepleegd. De uitspraken die Kemper eerder deze week deed op een zitting van de Raad van Discipline ‘tarten elk voorstellingsvermogen’. Dat zegt de bekende strafpleiter vandaag in De Telegraaf.

Foto NRC / Bas Czerwinski

Advocaat Bram Moszkowicz vindt dat deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten Germ Kemper “pure karaktermoord” op hem heeft gepleegd. De uitspraken die Kemper eerder deze week deed op een zitting van de Raad van Discipline ‘tarten elk voorstellingsvermogen’. Dat zegt de bekende strafpleiter vandaag in De Telegraaf.

Tegen de bekende strafpleiter loopt een zaak bij de Raad van Discipline, omdat de Orde van Advocaten stelt dat hij grote bedragen contant geld heeft aangenomen. Er waren volgens de orde, die de manier waarop de raadsman zijn praktijk bestiert onderzocht, geen omstandigheden die dat rechtvaardigden.

Tijdens de behandeling van de zaak tegen Moszkowicz begin deze week stelde deken van de Amsterdamse afdeling van de advocatenorde onder meer een schorsing van een jaar voor, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Kemper zei ook dat Moszkowicz niet geschikt is als advocaat.

‘Uitspraken Kemper ongehoord en volksgericht’

“De manier waarop Kemper tekeer is gegaan tart elk voorstellingsvermogen”, reageert Moszkowicz in de krant. “Ongehoord en volksgericht.” Moszkowicz denkt dat hij wordt gestraft voor de ‘lange tenen’ waarop hij in het verleden stond door een vonnis ‘infaam en abject’ te noemen en toen hij een rechter liet zweten in het getuigenbankje in het proces-Wilders.

Moszkowicz krijgt in De Telegraaf bijval van een bekende strafpleiters als Gerard Spong, Theo Hiddema en Geert Jan Knoops. De strafpleiter kondigde eerder al aan in beroep te gaan als hij wordt geschorst.

Collega Ficq hekelt ‘volstrekt belachelijke’ verdediging Moskowicz

In NRC Weekend uiten Bénédicte Ficq en haar kantoorgenoten Nico Meijering, Marnix van der Werf en Leon van Kleef juist zware kritiek op Moszkowicz. De “rare fratsen” van Moszkowicz brengen de advocatuur schade toe. De raadsman moet zich net als alle andere advocaten aan de regels houden, zeggen Bénédicte Ficq en haar kantoorgenoten.

Ficq hekelt de “volstrekt belachelijke” verdediging van Moszkowicz: het argument dat hij voor de tuchtrechter staat omdat hij Geert Wilders bijstond:

“Daarmee diskwalificeert hij de hele rechterlijke macht. Alsof rechters je later op een onprofessionele manier terugpakken voor iets wat je op zitting hebt gezegd.”

Met verbazing constateerden Ficq en haar kantoorgenoten dat Moszkowicz afgelopen week niet kwam opdagen om zich te verdedigen voor de raad van discipline. Van Kleef: “Als je echt zo’n topadvocaat bent, kom je zelf uitleggen waarom je meent je op je beroepsgeheim te kunnen beroepen.” Onbegrijpelijk ook dat Moszkowicz zich beroept op zijn geheimhoudingsplicht, zegt Van der Werf:

“Die geldt niet naar de deken toe. Hij is er juist om toezicht te houden, in het belang van cliënten en de hele beroepsgroep. Bij de deken is alle ruimte om in vertrouwelijkheid zaken uit te kunnen leggen.”

Advocate Marielle van Essen neemt het op voor Moszkwicz. Zij zegt dat het voor “advocaten van een bepaald kaliber” niet werkbaar is om contante betalingen boven vijftienduizend euro te melden bij de deken, zoals gedragsregels voorschrijven. “Collega’s houden hun mond over zulke betalingen, uit angst voor een boekenonderzoek.” Volgens Van Essen delen veel advocaten haar mening.