Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

‘Jihadnetwerk’ opgerold in België - ‘strijders naar Somalië en Syrië’

De Somalische hoofdstad Mogadishu is regelmatig het toneel van terreuraanslagen. Foto Reuters / Omar Faruk

In Brussel is een netwerk opgerold dat jonge moslims zou rekruteren om als jihadisten naar landen als Somalië en Syrië te reizen. Dat heeft de Belgische krant De Morgen vanochtend gemeld.

Belgische “terrorismespeurders” zijn het netwerk op het spoor gekomen en hebben zeven arrestaties laten verrichten in Brussel en Parijs. De terreurverdachten verschijnen maandag voor de raadkamer.

De rechercheurs vingen twee jaar geleden voor het eerst geruchten op over het bestaan van een jihadnetwerk in Brussel. Tot die tijd werden rekruten vooral naar Afghanistan en Irak gestuurd, daarna werd vooral Somalië een populaire bestemming voor de jonge jihadisten. Eerder dit jaar zou een groep strijders naar het Afrikaanse land zijn afgereisd.

Afgelopen woensdag werden twee terreurverdachten gearresteerd in Brussel tijdens een reeks huiszoekingen. Twee andere mannen werden aan de grensovergang tussen Bulgarije en Turkije aangehouden. Een van de mannen, een Algerijn, had in België de status van politieke vluchteling gekregen.