Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Milieu en natuur

Regenwoud Borneo krioelt van leven en Nederlandse onderzoekers

Rond de Kinabalu-berg op Borneo krioelt het op dit moment van de Nederlandse biologen. Veel planten, dieren en schimmels op de Kinabalu zijn endemisch: ze komen nergens anders op de wereld voor. De leden van de Nederlandse expeditie willen weten waarom. Fotograaf Joris van Alphen reist mee met de expeditie en maakte in een mobiele studio deze foto's van de lokale flora en fauna.
De gevlekte huisgekko (Gekko monarchus) komt in een groot deel van Zuidoost-Azië voor, van Thailand tot aan Nieuw-Guinea. Dit diertje fotografeerde Van Alphen in Kota Kinabalu, de hoofststad van de Maleisische staat Sabah.
NRC / Joris van Alphen
Een sprinkhaan uit de Crocker Range, het bergmassief waar mount Kinabalu deel van uitmaakt.
NRC / Joris van Alphen
Een Aziatische neushoornkever (Oryctes rhinoceros), of 'kumbang tanduk' in het Maleisisch. Deze kevers worden gezien als plaaginsecten, omdat ze zich door ongeopende palmbladeren heen boren. Van Alphen: "Ze zijn echt waanzinnig sterk. Toen ik deze kever uit zijn ziplock-zakje wilde halen, had hij zich er al een weg doorheen geboord."
NRC / Joris van Alphen
Een jonge Maleisische hoornkikker (Megophrys nasuta). Deze kikkers leven op de bodem van het regenwoud, tussen het gebladerte.
NRC / Joris van Alphen
Een larve van de 'trilobietkever' (Duliticola sp.). De vrouwtjes van deze kevers vertonen neotenie: ze blijven hun hele leven larf. De mannetjes bereiken het volwassen stadium wél.
NRC / Joris van Alphen
Een 'tractormiljoenpoot' (Barydesmus sp.) uit het Crocker Range-gebergte. "We zaten hier al dagen, totdat het begon te regenen en deze miljoenpoten ineens massaal naar buiten kwamen", zegt Van Alphen.
NRC / Joris van Alphen
Deze zeldzame bekerplant (Nepenthes edwardsiana) komt alleen voor op mount Kinabalu. “Er zijn maar drie populaties van deze bekerplant bekend”, zegt Van Alphen aan de telefoon vanuit Borneo. Om deze bekerplant te fotograferen, klommen onderzoekers, gidsen en Van Alphen zeven uur lang, met kapmes in de hand.
NRC / Joris van Alphen
"Deze kikker is waarschijnlijk een nieuwe soort die ik eergisteren nietsvermoedend opraapte (Kalophrynus sp.)", schrijft Van Alphen in een e-mail. "De Engelse naam voor deze kikkers is 'sticky frogs'. Toen ik hem oppakte om de foto te maken, scheidde hij een enorme hoeveelheid kleverig slijm af, net superlijm."
NRC / Joris van Alphen
Een reuzencicade (Tacua speciosa)."Deze kwam 's avonds op het licht af, en lag gewoon op de veranda van het veldstation", zegt Van Alphen. De insecten heten met recht reuzencicada's. "Dit exemplaar was ongeveer zo groot als m'n hand."
NRC / Joris van Alphen
Een orchidee uit het Calanthe-geslacht (Calanthe woodii).
NRC / Joris van Alphen
Een mot (Marumba juvencus) uit het laagland van Maleisië.
NRC / Joris van Alphen
Sprinkhaan.
NRC / Joris van Alphen
Een vliegend hert (onbekende soort), gevonden op Mount Kinabalu.
NRC / Joris van Alphen
De 'toiletbekerplant' (Nepenthes lowii ).Waarschijnlijk voedt deze bekerplantensoort zich niet met insecten, maar met de ontlasting van vogels en zoogdieren.
NRC / Joris van Alphen