Haren wil relschoppers laten opdraaien voor ravage na ‘feest’

Foto ANP / Catrinus van der Veen

De gemeente Haren wil dat de relschoppers die gisteravond een spoor van vernieling hebben achtergelaten in het Groningse dorp, zelf opdraaien voor de schade. Haren heeft ook een informatienummer geopend en houdt later vandaag een bijeenkomst voor bewoners.

Inwoners wordt opgeroepen schade te melden bij de gemeente en aangifte te doen bij de politie. Ook verzoekt de gemeente mensen die foto’s of filmpjes hebben waarop relschoppers te zien zijn, deze aan de politie over te dragen.

Een kleine groep relschoppers heeft volgens de politie voor een grote ravage gezorgd, schrijft persbureau Novum. Ze gooiden winkelruiten in, stichtten brandjes en vernielden fietsen en straatmeubilair. Ook ligt het hele dorp bezaaid met lege flesjes en blikjes. De gemeente is inmiddels begonnen met het opruimen van de troep.

Informatienummer geopend, vandaag bewonersbijeenkomst

De gemeente Haren heeft een informatienummer geopend waar inwoners terechtkunnen met vragen over de rellen van gisteravond en -nacht in het Groningse dorp. Mensen die informatie willen kunnen het nummer 050 3114450 bellen.

Inwoners kunnen bovendien hun ervaringen delen en hun vragen stellen op een bijeenkomst die de gemeente vanmiddag om twee uur houdt. Er zijn medewerkers van Slachtofferhulp aanwezig waar inwoners mee kunnen praten. Aan het einde van de middag houdt de gemeente ook een informatiebijeenkomst voor ondernemers.

Een 15-jarige inwoonster van Haren had via Facebook een uitnodiging gestuurd voor haar verjaardagsfeestje, maar vergat aan te geven dat het om een privéfeest ging. Meer dan dertigduizend jongeren gaven vervolgens op Facebook aan naar het tot Project X-feest omgedoopte partijtje te komen.

Uiteindelijk kwamen vrijdagavond enkele duizenden jongeren naar de Groningse plaats. In de loop van de avond sloeg de sfeer om en braken rellen uit. De ME voerde meerdere charges uit. Zo’n 25 relschoppers werden aangehouden. De jarige job zelf besloot het feestgedruis overigens niet af te wachten. Zij en haar familie zaten ondergedoken.

Lees ook de reportage ‘Urenlange chaos: bierflessen en stenen vliegen door de lucht’ van onze verslaggever Wubby Luyendijk vanuit Haren.