Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Geen generaal pardon doping

De internationale wielerunie UCI is voorlopig geen voorstander van een amnestieregeling voor dopingzondaars uit het verleden. Dat plan werd onlangs geopperd door voorzitter Pat McQuaid. Op het jaarlijkse congres, dat dit jaar in Maastricht werd gehouden, nam de wielerunie een motie aan waarin werd opgeroepen „pogingen om de pijnlijke aspecten van de wielergeschiedenis te exploiteren” te negeren.

Die motie was eerder deze week door het uitvoerend comité van de wielerunie opgesteld toen het idee van een waarheidscommissie werd besproken. Renners zouden voor zo’n commissie hun verhaal kunnen doen in ruil voor vrijwaring van een straf. Volgens McQuaid vond het uitvoerend comité dat echter niet de juiste richting voor de UCI. „We moeten ons concentreren op de sport vandaag en niet in het verleden blijven hangen.”

McQuaid benadrukte vrijdag nog wel dat de UCI nooit positieve dopingcontroles van de Amerikaan Lance Armstrong heeft verzwegen. Hij zei verder pas sancties tegen de zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk te ondernemen als er „harde en zuivere” bewijzen zijn voor dopegebruik. Het Amerikaans antidopingagentschap USADA wil zijn titels en prijzengeld afnemen. (Novum/NRC)