Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ecuador wil Assange naar ambassade in Zweden brengen

Foto Reuters / Stefan Wermuth

Ecuador wil de Britse regering voorstellen Wikileaks-voorman Julian Assange over te brengen naar de Ecuadoraanse ambassade in Zweden. Het Zweedse openbaar ministerie kan Assange, die verdacht wordt van verkrachting, dan in de ambassade verhoren. Dat meldt persbureau AP.

Minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino verklaarde dat hij verschillende mogelijkheden ziet om de diplomatieke patstelling rond Assange te doorbreken. Een daarvan is de verhuizing van de Wikileaks-oprichter naar de ambassade in Zweden ‘zodat het proces kan worden voortgezet onder de bescherming van Ecuador en volgens de eisen van het Zweedse recht’.

De Britse regering heeft nog niet op Patino’s uitspraken gereageerd, maar heeft eerder gezegd dat er “geen wettelijke grond” is om het Assange toe te staan Groot-Brittannië te verlaten.

Assange, die zich met hand en tand tegen uitlevering aan Zweden verzet, is in juni de Ecuadoraanse ambassade in Londen binnengevlucht. Hij is daar buiten bereik van de Britse politie. De regering in Quito heeft Assange asiel verleend, maar zodra hij een voet buiten de ambassade zet wordt hij opgepakt.