Wit-Rusland wijst wapensanctie VS af

Het Wit-Russische regime heeft gisteren fel gereageerd op sancties die de Verenigde Staten het land woensdag unilateraal hebben opgelegd, wegens wapenleveranties aan het Syrische regime. Volgens Washington heeft Wit-Rusland met die leveranties een resolutie van de VN-Veiligheidsraad geschonden. Minsk ontkent dat fel.

„Alle beschuldigingen van de Amerikanen zijn nergens op gebaseerd en onwaar”, verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Andrej Savinich gisteren. Hij ontkende niet dát zijn land wapens had geleverd aan Syrië. Maar daarmee was volgens hem geen resolutie of embargo geschonden zijn. „Wit-Rusland houdt zich altijd aan de VN-resoluties.”

Volgens Savinich zijn de sancties „louter een poging om Wit-Rusland onder druk te zetten vanwege zijn principiële standpunt dat het Syrische conflict vreedzaam moet worden opgelost”. „De unilaterale sancties van de VS druisen in tegen de geest van constructieve samenwerking tussen naties”.

De sancties betreffen wapenfabrikant Belvnesjprom. Dat heeft volgens de VS ontstekingen geleverd voor bommen die het Syrische regeringsleger heeft gebruikt om de opstand tegen president Bashar al-Assad te onderdrukken.

Voor Wit-Rusland is wapenhandel een belangrijke levensader. Het levert wapens aan landen waar westerse wapenhandelaren niet geassocieerd mee willen worden. Niet altijd worden daarbij embargo’s geschonden. Maar soms maakt Minsk zich schuldig aan illegale leveranties, onder meer aan Ivoorkust tijdens het geweld daar in 2010 en 2011. (AP)