Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Voor het eerst hard bewijs: frisdrank maakt kinderen dik

‘Blikkie’ was de merknaam van de onderzoeksfrisdrank.

Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers hebben voor het eerst met harde gegevens aangetoond dat suikerhoudende dranken een belangrijke rol spelen bij obesitas onder kinderen.

Nederlandse kinderen die hun dagelijkse suikerhoudende frisdrankje niet meer krijgen, zijn na anderhalf jaar één kilo lichter dan leeftijdgenoten die het wel blijven drinken. De kinderen compenseren de verdwenen ‘vloeibare suiker’ niet door meer te eten, blijkt uit onderzoek onder bijna 650 5- tot 12-jarige kinderen op acht basisscholen in Haarlem, Purmerend en de Zaanstreek.

Zo is voor het eerst door zorgvuldig onderzoek aangetoond dat suikerhoudende drank een grote rol speelt bij gewichtstoename van kinderen. Nederlandse kinderen drinken gemiddeld 48 gram suiker per dag in frisdrank, limonade en vruchtensappen. Bij het onderzoek werd 26 gram vloeibare suiker uit het kinder menu weggehaald. Amerikaanse kinderen drinken gemiddeld zelfs circa 75 gram suiker.

Vloeibare suiker verzadigt niet

Voedingshoogleraar Martijn Katan van de Vrije Universiteit presenteerde de resultaten vandaag op een wetenschappelijk obesitascongres in het Amerikaanse San Antonio. Daar liet Katans Amerikaanse collega Cara Ebbeling van Boston Children’s Hospital zien dat minder ‘vloeibaar suiker’ ook de gewichtstoename van dikke Amerikaanse 15-jarige pubers vermindert: met 1,9 kilo in een jaar . De resultaten van beide studies onderbouwen met harde gegevens de aanwijzingen uit kortere onderzoeken dat vloeibare suiker niet verzadigt en zo belangrijk sterk bijdraagt aan het ontstaan van overgewicht.

Consumptie suikerhoudende frisdrank beperken

Het gezaghebbende medisch-wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine publiceerde de resultaten online, kort voordat beide onderzoekers hun voordracht hielden. Kinderobesitasonderzoeker Sonia Caprio schrijft in een commentaar van het tijdschrift:

“Deze onderzoeken moeten richtlijnen en politieke besluiten stimuleren die de consumptie van suikerhoudende frisdrank beperken, in een poging de toename van overgewicht bij kinderen te beperken.”

De resultaten komen op het hoogtepunt van de Amerikaanse soda wars. Zo legt de stad New York verkoop van blikken en bekers frisdrank groter dan 0,5 liter vanaf 1 maart 2013 aan banden.

“Nu moeten de frisdrankautomaten ook maar echt weg”, vindt Katan.

Gesuikerde drankjes voor kinderen niet uit de schappen

De Nederlandse frisdrankindustrie laat weten het aanbod van vloeibare suiker niet vrijwillig te beperken. Raymond Gianotten, directeur van de Nederlandse brancheorganisatie:

“We verkopen al geen frisdrank in basisscholen. We gaan gesuikerde drankjes voor kinderen nu niet uit de schappen van de supermarkt halen. In de supermarkt kunnen consumenten ook voor light kiezen.”

Lees morgen in NRC Handelsblad een achtergrondverhaal over suiker in frisdranken. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees)