Slob: Rutte en Leers naar Kamer om asielkinderen

Minister Leers onlangs bij de overhandiging van 130.000 ingezamelde handtekeningen voor een kinderpardon. Foto ANP / Lex van Lieshout

Arie Slob neemt geen genoegen met de uitleg die minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) geeft aan zijn motie om voorlopig geen asielkinderen uit te zetten. Leers moet samen met premier Mark Rutte (VVD) tekst en uitleg komen geven tijdens een debat in de Kamer, laat de fractieleider van de ChristenUnie weten.

De motie van Slob werd gisteren door de Tweede Kamer aangenomen en is vandaag besproken in de ministerraad. Leers wilde na afloop niet garanderen dat er gedurende de formatie geen minderjarige asielzoekers worden uitgezet die al langer dan vijf jaar in Nederland wonen, zoals de motie voorschrijft.

De bewindsman zei alleen dat hij ‘op zorgvuldige wijze invulling gaat geven aan zijn beleid’. Ook houdt hij rekening met de nieuwe politieke verhoudingen in de Tweede Kamer. Leers onderstreepte dat hij uitzettingen altijd van geval tot geval bekijkt, en niet categorisch te werk wil gaan.

Slob neemt hiermee geen genoegen, meldt persbureau Novum. Hij roept Leers en Rutte naar de Kamer om te debatteren over de ‘onduidelijkheid die is ontstaan over de aangenomen motie’, aldus de fractieleider.