Samir A. opnieuw aangehouden

Door onze redacteur

Medegevangenen van Samir A. zeggen dat hij hun niet om explosieven heeft gevraagd. De persoon die zegt van wel, vinden ze „volkomen onbetrouwbaar”.

Dat zegt Victor Koppe, advocaat van Samir A. Koppe kreeg vanmorgen een telefoontje van een gedetineerde uit de Rotterdamse gevangenis De Schie, waar Samir A. vastzit. Die zei een handtekeningenactie te zullen beginnen om A. te steunen.

De 26-jarige Samir A., die in 2008 werd veroordeeld tot negen jaar cel voor het voorbereiden van een terroristische aanslag, is afgelopen maandag opnieuw in zijn cel aangehouden, zo meldde het Openbaar Ministerie gisteren. Hij zou voorbereidingen aan het treffen zijn voor een terroristische aanslag in Nederland.

A. zou aan medegevangen hebben gevraagd of ze voor hem aan explosieven konden komen. Hij zou de aanslag hebben willen plegen na het uitzitten van zijn gevangenisstraf. Met de arrestatie zouden de voorbereidingen in een vroeg stadium zijn verstoord.

Victor Koppe vindt de verdenking onzinnig. „Het was precies waar Samir bang voor was. Hij is heel wantrouwig, hij geeft zo min mogelijk over zichzelf prijs. Hij is een modelgevangene.”

Volgens Koppe is A. maar met één ding bezig: zijn toekomst. In de gevangenis heeft hij een studie bedrijfskunde op de scriptie na afgerond. Na zijn vervroegde vrijlating in 2013 wilde hij volgens Koppe met zijn vrouw en twee kinderen naar het buitenland om een nieuw leven te beginnen.

Het OM zegt dat de aanhouding is verricht op grond van verschillende aanwijzingen. Naast de verklaring van een medegedetineerde zou er ook een heimelijke briefwisseling zijn onderschept. Het gaat om een correspondentie tussen A. en een andere gedetineerde binnen De Schie.

Een woordvoerder van het OM kan nog niets zeggen over hoe concreet de aanwijzingen in de brieven waren. Het onderzoek moet eerst worden afgerond. De persoon met wie A. zou hebben geschreven, is ook verdachte, maar hij is niet aangehouden.

Een jaar geleden werd A. overgeplaatst van de terroristenafdeling in Vught naar de terroristenafdeling in De Schie. Vorig jaar oktober werd hij op een gewone afdeling geplaatst waar hij contact kon hebben met medegevangenen. Hij ontmoette de man die hem nu beschuldigt op de werkzaal. Volgens Koppe gaat het om een man van Marokkaanse afkomst die tot 12 jaar cel is veroordeeld voor moord.

Samir A. behoorde tot de zogenoemde Hofstadgroep; een gemêleerde groep geradicaliseerde jonge moslims waartoe ook Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo van Gogh, behoorde.

Samir A. werd in oktober 2003 voor het eerst gearresteerd, op verdenking van het voorbereiden van een aanslag, maar hij werd niet vervolgd. In oktober 2005 werd hij opnieuw opgepakt, samen met andere Hofstadgroepleden.

De uiteindelijke veroordeling volgde pas in 2008.