Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rellen om een iPhone in Oberhausen - en dat al voor het tweede jaar op rij

De rij voor de iPhone winkel in Oberhausen vandaag. Foto screenshot YouTube / Harold Kuepers

Het is natuurlijk slechts een telefoon. Maar veel mensen denken daar toch echt net even anders over. De iPhone 5 was voor mensen in de lange rij in het Duitse Oberhausen een reden om met elkaar op de vuist te gaan. En extra bizar: vorig jaar bij de lancering van de iPhone 4S brak ook al chaos uit.

In Oberhausen, zo’n 50 kilometer over de grens bij Venlo, hadden zich vanochtend zo’n 2.000 mensen verzameld om als eerste de nieuwe mobiele telefoon van Apple, de iPhone 5, te kopen. Zelfs rond vier uur vannacht was het er al buitengewoon druk:

Twitter avatar borgqueenx borgqueenx Echt mega rij al….700 mensen ofzo….niet meer hier komen, ga door naar keulen ofzo. #oberhausen #iphone

Beelden van de rij voor de iPhone 5 in Oberhausen:

Ruzies, flauwtes en diefstal bij lancering iPhone 5 in Oberhausen

Omdat de iPhone 5 in Nederland nog niet verkrijgbaar is, waren er ook veel Nederlanders. En de drukte beviel niet iedereen - om het zacht uit te drukken. Er braken ruzies uit. Er vielen mensen flauw. De autoriteiten in Oberhausen richtten daarop een ambulancepost in. Ook wisten sommigen in de chaos de nieuwe iPhone mee te nemen zonder te betalen. Op Twitter verschenen vanochtend onder meer de volgende tweets:

Twitter avatar RicardoFranke Ricardo Franke  Gekkenhuis in Oberhausen bij verkoop van de iPhone 5. Duw- en trekwerk, chaos, voordringen, flauwvallende mensen. WTF? http://t.co/sJX4t90V
Twitter avatar KoenvanH Koen van H Degene die een iPhone 5 voor me mee zou nemen uit Oberhausen is net wegens gevaar voor eigen leven uit de rij gestapt. Begrijpelijk!

Vreemd genoeg was het niet de eerste keer dat de lancering van een nieuwe iPhone in Oberhausen op chaos uitliep. Vorig jaar, met de introductie van de iPhone 4S, was het niet anders. Kennelijk hebben de autoriteiten van de Duitse stad daar echter niet veel van geleerd.

Beelden van de chaos vorig jaar bij de lancering van de iPhone 4S in Oberhausen:

iPhone 5 populairste iPhone tot nu toe

De iPhone 5 is sinds vandaag verkrijgbaar in enkele Aziatische landen, de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië. In Nederlandse komt hij pas volgende week vrijdag op de markt.

Binnen 24 uur na het openen van de voorverkoop hadden twee miljoen enthousiastelingen al een iPhone 5 besteld. Daarmee is de iPhone 5, in ieder geval in de voorverkoop, de populairste iPhone tot nu toe.

De voorverkoopcijfers vallen echter in het niet bij die van de Samsung Galaxy S3. Daarvan waren voor de lancering dit voorjaar al acht miljoen exemplaren besteld.