PSV lijdt knullige nederlaag in Dnjepropetrovsk

PSV’er Jetro Willems wordt afgetroefd door de Oekraïner Jevgeni Seleznyov van Dnjepr Dnjpropetrovsk.
PSV’er Jetro Willems wordt afgetroefd door de Oekraïner Jevgeni Seleznyov van Dnjepr Dnjpropetrovsk. Foto ANP

PSV heeft de eerste groepswedstrijd in de Europa League op knullige wijze verloren van Dnjepr Dnjepropetrovsk. De ploeg uit Oekraïne won op eigen veld met 2-0 na blunders van Timothy Derijck en Atiba Hutchinson. Het was na het competitieverlies tegen FC Utrecht (1-0) de tweede nederlaag op rij voor de ploeg van trainer Dick Advocaat.

Het is niet voor het eerst dat het dit seizoen bij PSV misging in de verdediging. De clubleiding investeerde afgelopen zomer opnieuw vooral in de aanval, maar ter versterking van de vaak bekritiseerde defensie kwam alleen de transfervrije Mathias ‘Zanka’ Jörgensen. De Deen is, na de naweeën van een zware knieblessure, nog niet op het vereiste niveau. Advocaat koos daarom in Oekraïne voor Derijck als vervanger van de geblesseerde Wilfred Bouma.

Voor de elf meegekomen PSV-supporters viel bar weinig te beleven in Dnjepropetrovsk. De thuisploeg liet zich ver zakken en PSV wist niet door de hechte verdediging te komen, ook al speelde de beweeglijke Luciano Narsingh in plaats van de statische spits Tim Matavz. De schaarse mogelijkheden waren voor Dnjepr, maar PSV-doelman Boy Waterman, die de voorkeur kreeg boven Przemyslaw Tyton, hoefde nauwelijks wat te doen. PSV kreeg in de eerste helft nog minder kansen.

Vlak na rust ging het mis bij PSV. Na balverlies counterde Dnjepr en probeerde Derijck een verre uittrap van doelman Jan Lastuvka onschadelijk te maken door terug te koppen op Waterman. De Belg miste echter finaal waarna Matheus de opstuitende bal met een boog via de onderkant van de lat in het doel kopte.

De PSV-verdediging wankelde daarna en op een voorzet van de rechterkant van de Braziliaan Giuliano gleed Hutchinson de bal in eigen doel. PSV probeerde het nog wel, maar kwam niet door de blauw-witte muur heen. Memphis Depay viel aardig in als vervanger van de onzichtbare Dries Mertens, maar kon het tij niet keren.

„Totaal onnodig”, stelde trainer Advocaat tegen de NOS. „Ik ben erg teleurgesteld.” Over de blunders zei hij: „Niet iedereen is in de beste vorm, dat is duidelijk.”

Napoli won de andere wedstrijd in groep F met 4-0 van AIK Solna. Eduardo Vargas was de gevierde man bij de Italiaanse thuisploeg. De Uruguayaan trof drie keer doel. Blerim Dzemaili maakte in blessuretijd het vierde doelpunt tegen de ploeg uit Zweden.