Over de haag

Bij ons in de Jordaan

Het Binnenhof is er nog niet over uitgesproken: het afscheid van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. De oudgedienden uit de Tweede Kamer stonden erbij en keken er naar. Veel Kamervoorzitters hadden ze in de loop der jaren al zien vertrekken. Maar toen woensdag tijdens de afscheidsreceptie op de klanken van ‘Bij ons in de Jordaan’ onder leiding van Pieter van Vollenhoven de polonaise werd ingezet, wisten ze het zeker: het kan altijd weer gekker.

Geen gehoorapparaat?

Tijdelijk voorzitter Martin Bosma (PVV) van de Tweede Kamer maakte gisteren tijdens het formatiedebat geen vrienden. Onduidelijk is of de PVV’er ambities heeft om de positie van Gerdi Verbeet over te nemen, maar zijn kansen heeft hij in elk geval niet vergroot. Toen Henk Krol op zijn eerste dag te langzaam reageerde, vroeg Bosma of de voorman van ouderenpartij 50Plus zijn gehoorapparaat wat harder wilde zetten. En toen hij GroenLinks over het hoofd zag, excuseerde de voorzitter zich met het argument dat die partij ook wel erg klein was geworden.

Wilders houdt niet meer van leedvermaak

Geert Wilders als faire, sympathieke politicus? Tijdens het debat gisteren leek het er op. „Wíj scheppen geen plezier in het verlies van andere partijen. In de politiek komt iedereen aan de beurt. Wij juichen niet als andere partijen verliezen”, zei hij. Het klinkt ruiterlijk, maar het was een subtiel verwijt aan GroenLinks-partijleider Jolande Sap. Die juichte tijdens de verkiezingsavond vorige week dat er „goed nieuws was voor Nederland”, omdat Wilders’ PVV een groot verlies had geleden.

Bij de VVD is het stil

Wat ging er door u heen toe u gisteren als Kamerlid werd beëdigd? Van de 41 VVD-Kamerleden die gisteren geïnstalleerd werden, zijn er twaalf volledig nieuw in het parlement. Hoe ze hun vuurdoop ervaarden mocht niemand weten. Het voorlichtingsapparaat van de liberalen verordonneerde dat ze zelfs aan de meest onschuldige portretjes niet mochten meewerken vanwege de mediastilte bij de formatieonderhandelingen. „Ze nemen het begrip mediastilte daar wel heel letterlijk”, constateerde een verbaasde PvdA’er.

Kinderpardon

Niet alleen mediastilte tijdens de formatie, ook even rust voor asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Voorlopig hoeven ze niet bang te zijn dat ze het land worden uitgezet. De PvdA steunde gisteren een motie van de ChristenUnie, waarin dat is vastgelegd. De kwestie ligt gevoelig. De VVD is tegen.

Dag Dibi

Bij Pownews zei hij met een knipoog dat sommige partijgenoten „de tyfus” konden krijgen. Tofib Dibi – de GroenLinkser die niet zoveel met groen had en zich ook niet zo links voelde – verontschuldigt zich alvast op Twitter. Er verschijnen hier en daar nog wat interviews die al zijn afgenomen en voor de rest: „Ik meld me weer als iets zinnigs te melden heb.” We wachten af.