Obama en Clinton veroordelen anti-islamfilm op Pakistaanse tv

President Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Foto ANP / Michael Reynolds

In een reclamespot die wordt uitgezonden op zeven Pakistaanse televisiezender distantieert president Barack Obama zich van de anti-islamfilm Onschuld van moslims. Obama zegt erin dat de VS altijd een land is geweest met respect voor andere religies. De Amerikaanse ambassade heeft 70.000 dollar uitgetrokken om de reclamefilm te realiseren.

Ook Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken, neemt deel aan de spot. In de reclamefilm is te zien hoe de twee de anti-islamfilm veroordelen. Volgens woordvoerder Victoria Nuland is via deze weg het Pakistaanse publiek het beste te bereiken. Zo stelt Nuland in een interview:

“In order to ensure we reached the largest number of Pakistanis, some 90 million as I understand it in this case with these spots, it was the judgement that this was the best way to do it.”

De reclamespot:

Meer protesten verwacht

De Verenigde Staten haalden zich de woede van de Pakistaanse bevolking op de hals toen de trailer van de anti-islamfilm Onschuld van moslims, van Amerikaanse makelij, op internet werd verspreid. In de film wordt de islamitische profeet Mohammed op de hak genomen. Ook gisteren probeerden duizenden betogers op te trekken naar de Amerikaanse ambassade, bericht Novum. De politie wist dit echter te voorkomen.

De Pakistaanse regering houdt vandaag wederom rekening met protesten in verband met het vrijdaggebed. Wel heeft de regering opgeroepen tot vreedzaam verzet en is vandaag uitgeroepen tot ‘Dag van de liefde voor de profeet’.

Maatregelen tegen mogelijke bomaanslagen

Naast de oproep tot vreedzaam verzet heeft de Pakistaanse regering meer maatregelen getroffen om ernstig uit de hand gelopen protesten te voorkomen. Zo is in alle grote steden van het land de service voor mobiele telefoons geblokkeerd. Zo kunnen mogelijke bomaanslagen via mobiele telefonie direct worden tegengegaan, meent de regering. De maatregel is van toepassing in zeker vijftien steden, waaronder Karachi, Lahore en Islamabad.