Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Hoe Project X-feesten eerder uit de hand liepen

Screenshot uit de film Project X.

Een uit de hand gelopen verjaardagsfeest dat taferelen uit de film Project X vertoont. Mocht het vanavond in Haren gebeuren, dan is het zeker niet de eerste keer. De film over drie knullige jongens die met een uitzinnig feest hun reputatie wilden opvijzelen, kwam begin dit jaar uit maar vond meermalen navolging in de praktijk.

De film Project X

Thomas, JB en Costa scharen zich niet onder de populaire jongeren van hun middelbare school, maar brengen hier wel graag verandering in. Ze besluiten daarom groots uit te pakken tijdens de verjaardag van Thomas, die vervolgens compleet escaleert. De straat staat in vuur en vlam, venijnige buren klagen over de herrie en aan de toestroom van jonge feestgangers lijkt geen einde te komen.

De film, die in maart in Nederland uitkwam, gooit volgens NRC Handelsblad-criticus André Waardenburg geen hoge ogen. Waardenburg noemt de film zelfs een “vulgaire amateurfilm met losgeslagen tieners”. Hij gaat verder:

Als drank en drugs de jongelui in kennelijke staat brengen, is er geen houden meer aan. Hun gedrag wordt steeds liederlijker. Bovenstukjes gaan uit, spullen sneuvelen en er gebeurt veel dat het daglicht niet kan verdragen. Een dwerg verdwijnt (tijdelijk) in een oven – wat nou slechte smaak? – en de luxe auto van Thomas’ vader eindigt op de bodem van het zwembad.

Toch blijkt de film financieel succes te boeken. Gerealiseerd met 12 miljoen dollar bracht Project X ruim 100 miljoen op in de Verenigde Staten. Zodra er weer eens een compleet uit de hand gelopen verjaardagsfeest wordt gesignaleerd, duikt de naam van de film op. Enkele bizarre gebeurtenissen op een rij.

Een aantal Project X-feesten op een rij

  • In Houston vond in maart van dit jaar wellicht wel het meest uit de hand gelopen Project X-feest plaats. Tussen de 500 en 1000 jongeren kwamen erop af, maar het feest ontspoorde al snel toen de politie de festiviteiten probeerde op te breken. Verontwaardigde feestgangers losten diverse schoten, met een dode als gevolg. Net als in Haren werd het nieuws over het feest verspreid via Twitter en Facebook.

  • In het zuiden van California vond in de maand april drie keer een op de film geïnspireerd feest plaats. De politie moest bij alle drie de feesten ingrijpen. Ze werden georganiseerd in leegstaande villa’s. Kort daarna maande de politie huiseigenaren dan ook uit te kijken voor illegale huisfeesten.
  • Buurland Duitsland had in de afgelopen drie maanden maar liefst twee keer te maken met uit de hand gelopen tienerfeesten. Zo riep student Matthias in juli via Facebook honderden vrienden op te komen feesten bij de Bodensee. De gemeente Konstanz verbood dat echter en zette 283 agenten in. De 150 jongeren die wel kwamen opdagen, creërden 16.000 euro aan schade waar Matthias vervolgens voor op moest draaien. Ook de 100.000 euro aan politiekosten moest hij betalen.
  • Vijftienjarige tweelingbroers eveneens woonachtig in Duitsland overkwam een maand later iets soortgelijks. Op hun feest kwamen maar liefst 350 feestvierders af en moest het treinverkeer op de nabij gelegen spoorweg worden stilgelegd. Straten lagen vol met glaswerk en auto’s in de buurt waren flink beschadigd. Onderzocht wordt of de ouders, ondanks hun afwezigheid op het feest, aansprakelijk kunnen worden gesteld.
  • In Frankrijk werd in juni van dit jaar een villa van een Nederlands stel gekraakt door twee 21-jarige jongens. De twee organiseerden een feest dat maar liefst 600 feestgangers aantrok. De gecreëerde schade wordt geschat op 80.000 euro. De jongens zijn veroordeeld tot zes maanden cel en 20.000 euro boete.

Buitenlandse media hebben nieuws over Haren ook opgepakt

Uit vrees dat het feest in Haren eveneens escaleert, poogt het gemeentebestuur al een week alle mogelijke festiviteiten rondom het Project X-feest een halt toe te roepen. In een interview met RTV Noord sprak de burgemeester van het dorp al over de getroffen maatregelen:

Voorbij de grens suist het nieuws over het Harense feest inmiddels ook rond. Zo meldt de Maleisische nieuwswebsite The Star Online dat “de politie in een slaperig stadje in het noorden van Nederland zich voorbereidt op een invasie van feestgangers nadat een Facebook-uitnodiging zich verspreidde”. Ook op de Zuid-Afrikaanse website iol.co.za en het Indiase medium Deccan Chronicle is melding gemaakt van het feest.

Geruchten over een alternatief feest

Ondanks de negatieve adviezen van het gemeentebestuur en de Harense politie hebben duizenden feestgangers via Facebook en Twitter alsnog laten weten het Groningse dorp vanavond aan te doen. Volgens het Dagblad van het Noorden worden de feestgangers naar een alternatieve locatie geleid, waar wellicht alsnog een feest plaatsvindt. Onduidelijk is nog wat er precies gaande zal zijn op het voetbalterrein, maar de band Yellow Claw heeft al laten weten graag te willen draaien op het Facebookfeest.

Op Twitter is het enthousiasme over het Facebookfeest onverminderd groot, hoewel enige scepsis niet geweerd wordt. Enkele reacties:

Twitter avatar Koen_Lieffering Koen Lieffering Alvast een festival plattegrond voor alle mensen die vanavond naar Project X Haren gaan http://t.co/T2LRHYDw
Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Politie bewaakt het huis, school is uit feestmutsen komen. Paar minuutjes, gaan dan weer weg #ophefenvertier #Haren http://t.co/BsD9JScL
Twitter avatar Yellow_Claw Yellow Claw Terwijl we in de studio zitten te werken aan Yellow Claw Mixtape 4 begint Project X Haren langzamerhand werkelijkheid te worden.
Twitter avatar Domien Domien Verschuuren Dus ik sta hier al zeker drie kwartier.. Wanneer begint het dan? #projectxharen http://t.co/K65nte89