Gokker zet in op Dylan als Nobelprijswinnaar

Bob Dylan (Foto AP)

Het speculeren over wie volgende maand de Nobelprijs voor literatuur gaat winnen is weer begonnen. Bij gokkantoor Ladbrokes doet Bob Dylan het goed. Hij moet op dit moment alleen Murakami voor zich dulden.

Dylan maakt volgens de statistieken van Ladbrokes een kans van 1 op 10 om de Nobelprijs te winnen. Alleen de Japanner Haruki Murakami maakt op dit ogenblik met 1 op 7 een grotere kans. Landgenoot Cees Nooteboom staat op dit moment vierde op de lijst, met een kans van 1 op 12.

Dylan duikt ieder jaar weer op in de lijstjes van grootste kanshebbers. Dit jaar is zijn hoge positie volgens The Guardian te verklaren vanuit het feit dat er plotseling veel mensen zijn geweest die op Dylan hebben ingezet. Het dagblad spreekt van een “flurry of £100 bets on Bob Dylan”. Het systeem van het gokkantoor zit zo in elkaar dat kandidaten voor de Nobelprijs op de lijst stijgen wanneer er veel mensen geld op inzetten.

De kans dat Dylan de prijs ook werkelijk toegekend krijgt is echter klein. Niet alleen is zijn werkelijk ‘geschreven’ oeuvre erg klein, er bestaat binnen de academie die de prijs toekent een kleine weerzin tegens Amerikaanse auteurs, zoals jaren terug al in de media viel te lezen.