Haren neemt voorzorgsmaatregelen wegens Project X-feest

De gemeente Haren heeft voorzorgsmaatregelen getroffen in verband met het Project X-feest waar vanavond mogelijk duizenden feestgangers op af komen. Het feest was aanvankelijk bedoeld als privéfeest van een zestienjarig meisje, maar genereerde via een openbare uitnodiging Facebook per ongeluk duizenden geïnteresseerden.

De Stationsweg in de gemeente Haren. De gemeente sluit de weg waar het verjaardagsfeestje van een inwoonster zou worden gehouden af. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De gemeente Haren heeft voorzorgsmaatregelen getroffen in verband met het Project X-feest waar vanavond mogelijk duizenden feestgangers op af komen. Het feest was aanvankelijk bedoeld als privéfeest van een zestienjarig meisje, maar genereerde via een openbare uitnodiging Facebook per ongeluk duizenden geïnteresseerden.

Een overzicht van de voorzorgsmaatregelen:

  • Vanochtend zijn straatnaambordjes verwijderd om te voorkomen dat ze als trofee meegenomen worden.
  • De beoogde feestlocatie, de straat waar het meisje woont, is afgesloten. Dranghekken staan klaar.
  • Politieagenten zijn gisteren straten en middelbare scholen afgegaan om jongeren te ontraden het feest te bezoeken. Feestvierders die alsnog op komen dagen worden naar een alternatieve, nog onbekende locatie geleid.
  • In het stationsgebied geldt een alcoholverbod
  • Indien het feest daadwerkelijk uit de hand loopt, worden de winkels in Haren tijdens de koopavond gesloten. Vooralsnog blijven deze nog gewoon open, bericht de gemeente.

Jarige is ondergedoken

Het meisje dat vandaag haar verjaardagsfeest zou vieren is, op dringend verzoek van de politie, inmiddels ondergedoken met haar familie bericht NOS. Op sociale media geven, ondanks de eerder uitgegeven negatieve adviezen, nog steeds duizenden mensen aan vanavond Haren alsnog aan te doen.

Gemeente haren weigerde gisteren een vergunning te verstrekken voor een alternatief feest. Daarvoor waren wel verschillende particuliere initiatieven. “Maar we kunnen de veiligheid niet garanderen”, motiveerde een woordvoerder de beslissing.

Op Twitter wordt gesproken van touringcars die naar het Groningse dorp vertrekken. Dj Yellow Claw liet zelfs weten bij tienduizend volgers zijn dj-kunsten te zullen vertonen in het dorp. Zijn oproep resulteerde in een grote hoeveelheid extra volgers met een totaal van ruim 11.000 twitteraars.

Twitter avatar Yellow_Claw Yellow Claw Woep Woep !! We gaan heerlijk #ProjectXHaren

Buitenlandse media ook op de hoogte van geplande invasie

De mogelijke invasie van het Groningse Haren is inmiddels ook opgepakt door buitenlandse media. Zo meldt de Maleisische nieuwswebsite The Star Online dat “de politie in een slaperig stadje in het noorden van Nederland zich voorbereidt op een invasie van feestgangers nadat een Facebook-uitnodiging zich verspreidde”. Ook op de Zuid-Afrikaanse website iol.co.za is melding gemaakt van het feest.

De naam Project X is een verwijzing naar de Amerikaanse film Project X, waarin een puberfeestje volledig uit de hand loopt. In verschillende landen werden al Project X-feesten gehouden die uit de hand liepen. In de Amerikaanse stad Houston viel daarbij een dode.