Facebook-bestuurder naar het Witte Huis?

De Amerikaanse president Barack Obama haalt misschien een goede bestuurder bij Facebook weg. De op één na hoogste baas van het sociale netwerk, Sheryl Sandberg, zou op de shortlist staan voor een hoge post als Obama een tweede termijn krijgt. Wel zou ze, als ze de baan zou aanvaarden, zo’n 130 miljoen dollar aan niet-verzilverde aandelen moeten opgeven. Haar vertrek zou de aandeelhouders van Facebook een aardige duit kunnen kosten.

Sandberg is gekwalificeerd om de regering-Obama bij te staan. Ze heeft tussen 1996 en 2001 op het ministerie van Financiën gewerkt. Sindsdien is haar ster alleen maar gestegen, eerst door haar succes als Google-manager, en de afgelopen vier jaar als één van de ‘wijzere ouderen’ bij het snelgroeiende Facebook.

Of Sandberg geïnteresseerd is in een verandering van stek is de vraag. Hoewel ze een voorkeur aan de dag heeft gelegd voor het openbaar bestuur, is het in intellectuele en persoonlijke zin lonend om aan de frontlinie van de technologische revolutie te staan.

Als Sandberg naar ‘Washington’ zou overstappen, zou Facebook een dreun kunnen krijgen. Het bedrijf heeft moeite geld te verdienen aan de overstap van zijn gebruikers van computers naar mobiele apparaten.

Een vertrek van Sandberg zou een slechte indruk maken, omdat Wall Street haar ziet als de chaperonne van het sociale netwerk. Bovendien kunnen komend halfjaar ruim 1 miljard aandelen, die nu nog in handen zijn van insiders, verkocht gaan worden. Als Sandberg ook aandelen gaat slijten, verhoogt dat de neerwaartse druk op de koers.

Toen Hank Paulson in 2006 wegging bij Goldman Sachs om leiding te geven aan het ministerie van Financiën, bekortte de bank de termijn waarbinnen hij zijn aandelen mocht verzilveren. Bij Facebook bestaat geen precedent voor een soortgelijke stap, maar de inzet is hoger.

Sandberg heeft 3,5 miljoen opties met een uitoefenkoers van 10,39 dollar en 1,2 miljoen opties met een uitoefenkoers van 15 dollar. De totale waarde van deze opties zou tegen de huidige aandelenkoers zo’n 130 miljoen dollar bedragen.

Zuckerberg bezit het grootste deel van de stemhebbende aandelen van Facebook, dus de raad van commissarissen zou zeker naar hem luisteren als hij de termijn waarbinnen Sandberg haar aandelen zou kunnen verzilveren zou bekorten. Dat is misschien geen fraai staaltje ondernemingsbestuur, maar een blije vriend op een hoge positie in het Witte Huis kan ook heel goed van pas komen.

Robert Cyran

Vertaling Menno Grootveld