Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Twintig arrestaties bij rellen Haren - zwaargewonden naar ziekenhuis

Bij de rellen die vrijdagavond zijn uitgebroken bij het Project X-feest in Haren, zijn in ieder geval vier arrestaties verricht nadat de ME uitrukte voor charges. Er zijn zeker zes gewonden gevallen, waar van er twee zwaargewond zijn afgevoerd naar het ziekenhuis, aldus de politie.

Foto ANP

Bij de rellen die vanavond zijn uitgebroken bij het Project X-feest in Haren, zijn volgens de burgemeester in ieder geval twintig arrestaties verricht nadat de ME uitrukte voor charges. Er zijn zeker zes gewonden gevallen, waar van er twee zwaargewond zijn afgevoerd naar het ziekenhuis, aldus de politie.

Twitter avatar voorlichter Persvoorlichter GRN Voor zover nu bekend 6 gewonden, waarvan 2 zwaargewond naar het ziekenhuis. #haren #projectX

Er zijn volgens RTV-Noord in totaal zeshonderd ME-agenten op de been geweest om de duizenden toegestroomde bezoekers in toom te houden, en twintig mensen opgepakt. Bij de rellen werd onder meer een Albert Heijn geplunderd en flinke vernielingen aangebracht.

In Groningen is vannacht een crisiscentrum opgericht. De politie plaatste tegen half een vannacht een oproep waarin medewerking wordt gevraagd van aanwezigen in Haren:

Twitter avatar voorlichter Persvoorlichter GRN Bij deze een dringende oproep om hulpverleners hun werk te laten doen! #haren #projectX

Chaos neemt langzaam af

Volgens NRC-redacteur Wubby Luyendijk, die vanavond aanwezig is in Haren, is de onrust ook ver na middernacht nog groot, maar stroomt de massa mensen langzaam weg. Mensen worden weggevoerd met bussen, en er komen geen nieuwe bezoekers meer aan:

“Rond het gemeentehuis hangen nog veel mensen rond auto’s waar harde muziek uit de open deuren komt, het is hier nog wel rumoerig. De politie stuurt zoveel mogelijk mensen weg. De grootse chaos lijkt nu wel voorbij.”

‘een spoor van vernieling’

Een woordvoerder van de politie stelde rond half tien vanavond al dat bij het ingrijpen door de ME “klappen zouden vallen” en zette waterkanonnen in. Het feest is “volledig uit de hand gelopen” meldde Luyendijk rond dezelfde tijd:

“Het begon heel rustig maar vanaf een uur of acht stroomde het volk van alle kanten heel snel toe. Mensen duwden dranghekken om, er zijn winkels geplunderd, auto’s in elkaar getrapt, er is met stenen gegooid en er zijn deuren opengebroken. De ME greep keihard in terwijl er een steeds grotere massa ontstond. De situatie is nog steeds zeer moeilijk te overzien, maar zeker is dat er een spoor van vernieling door Haren is getrokken.”

Agenten aangevallen en auto in brand gestoken

Feestgangers bekogelden eerder vanavond onder meer agenten met stenen, vielen agenten aan, gooiden hekken om en probeerden bij het huis te komen van het meisje dat het feest per ongeluk heeft geïnitieerd. Ook zou een auto in brand zijn gestoken, meldt een verslaggever van RTL.

De politie vraagt aanwezigen om de rellen vast te leggen en roept iedereen op naar huis te gaan.

Twitter avatar voorlichter Persvoorlichter GRN Mensen die beelden (foto/video) hebben van #Haren #projectx. Bewaar ze. Misschien vragen we ze op een later moment. We laten het weten.
Twitter avatar voorlichter Persvoorlichter GRN Ook beelden van #rtvnoord worden bekeken. Wees verstandig en ga naar huis. #Haren #projectX Bussen ook omg. Voormalig voetbalvelden Gorecht.

Ook Twitteraars melden dat de ME vol ingreep:

Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker Dranghekken en bierkratten vliegen door de lucht in het lommerrijke villadorp Haren
Twitter avatar voorlichter Persvoorlichter GRN ME treedt op. Wees verstandig en ga. Bussen staan klaar op Rijksstraatweg #Haren #projectX
Twitter avatar Domien Domien Verschuuren Radioverslaggever Goos (RTV Noord) wordt door de ME, zonder waarschuwing, de grond op geslagen, wegens doen van liveverslag. #projectXharen

Bewoners proberen zich tegen de menigte te wapenen:

Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker Villabewoners in Haren bewaken huizen met hockeysticks

De politie besloot al vroeg op de avond de afslag van de A28 af te sluiten. Fotograaf Peter de Krom was rond negen uur onderweg naar het feest, en liet weten dat Haren zeer moeilijk te bereiken was door de grote aantallen bezoekers:

“Er staat inmiddels een file van ongeveer vijf kilometer, en er rijden veel politiewagens met zwaailichten langs. De file lijkt snel te groeien dus de stroom mensen die er heen willen is groot.”

Ook het telefoonnetwerk heeft last van het feest volgens KPN en Vodafone. Veel mensen hebben geen bereik. Bij een evenement van dit formaat zetten de providers normaliter extra masten neer, maar in Haren is geen feest georganiseerd, melden ze vanavond aan de NOS.

Project Clean-X Haren gestart op Facebook

Op Facebook is vanavond het nobele initiatief geplaatst om morgen gezamenlijk de schade op te ruimen die vanavond in Haren is aangericht.

De makers van de pagina willen morgen met zoveel mogelijk mensen verzamelen op de Stationsweg:

“Vannacht hebben we allemaal toegekeken hoe het dorp Haren werd afgebroken.
Iedereen heeft op TV kunnen toekijken. Toekijken is te makkelijk!

Morgen is het tijd om Nederland te laten zien hoe een probleem in iets moois kan veranderen, namelijk de oplossing.

Project Clean-X zal morgen laten zien dat er niets is dat anderen sneller kunnen afbreken dan dat wij het weer met elkaar kunnen opbouwen.”