Dode bij betoging in Pakistan – anti-moslimposters in metro New York

Demonstranten in Rawalpindi, Pakistan, scanderen anti-Amerika leuzen tijdens hun protest tegen de film Onschuld van moslims. Foto AP / B.K. Bangash

De Pakistaanse politie heeft vandaag het vuur geopend op demonstranten die bezig waren een bioscoop in brand te steken. Overal in dat land demonstreren mensen vandaag tegen de film Onschuld van moslims. In Peshawar viel daarbij één dode. Ook in Lahore, Karachi en Islamabad gingen moslims de straat op.

Ook in andere landen gingen vandaag opnieuw duizenden moslims de straat op om hun afkeer van de anti-islamfilm kenbaar te maken. Op veel plaatsen staken zij Amerikaanse vlaggen of foto’s van de Amerikaanse president Barack Obama in brand, schrijft persbureau AP.

Het dodelijke slachtoffer in Peshawar was een chauffeur van een Pakistaanse televisiezender. In totaal zou het aantal doden bij protesten over de hele wereld in relatie tot Onschuld van moslims met zijn dood zijn gestegen tot 31.

In Irak gingen vandaag zo’n 3.000 demonstranten de straat op om zowel de anti-islamfilm als de spotprenten van de profeet Mohammed in een Frans weekblad te veroordelen. In de hoofdstad van Sri Lanka, Colombo, gingen 2.000 moslims de straat op na het vrijdagsgebed. Zij eisen dat de Verenigde Staten de film verbiedt.

Pakistaanse protesten lopen uit de hand:

Anti-moslimposters in metrostations New York

Terwijl al deze boze moslims protestacties houden, heeft de conservatieve Amerikaanse blogster en activiste Pamela Geller toestemming van de rechter gekregen om vanaf maandag in tien metrostations in New York anti-islamposters op te hangen. Op de posters wordt een vergelijking gemaakt tussen moslimradicalen en wilden.

Op de posters staat de tekst:

“In iedere oorlog tussen de beschaafde mens en de wilde steun je de beschaafde mens. Steun Israël. Versla de jihad.”

Geller liet de posters eerder al aanbrengen op bussen in San Francisco. De vervoersautoriteit van New York wilde de posters eerst niet ophangen en noemde deze “vernederend”. De rechter gaf vorige maand wel toestemming.

Geller voerde in het verleden campagne tegen de bouw van een islamitisch centrum in de buurt van de plek waar tot 11 september 2001 de Twin Towers stonden. Ze is een fervent aanhangster van Geert Wilders.