Bos en Kamp begonnen met formatie

Informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) krijgen van tijdelijk Kamervoorzitter Martin Bosma hun takenpakket voor de komende onderhandelingen overhandigd. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Verkiezingswinnaars VVD en PvdA beginnen vanmiddag aan de formatiebesprekingen. De informateurs Henk Kamp en Wouter Bos zijn vanmiddag rond 12.00 uur aangekomen bij Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV). Hij overhandigde hun officieel de opdracht voor de formatie.

“Het is een belangrijke stap voor de Tweede Kamer”, zei Bosma bij de overhandiging.

Om 14.00 uur staat het eerste gesprek gepland met VVD-leider Mark Rutte en voorman van de PvdA Diederik Samsom. Zij worden vergezeld door de fractieleden Stef Blok (VVD) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Besprekingen in Stahouderskamer

In een debat gisteren wees de nieuwe Tweede Kamer twee informateurs aan: voormalig PvdA-leider Wouter Bos, volgens Samsom “de beste die we hebben” en demissionair minister Henk Kamp, die ook al ‘verkenner’ was. Het was voor het eerst dat niet de koningin de informateurs aanwees. De besprekingen worden gehouden in de Stadhouderskamer bij de oude plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Wouter Bos legt zijn werk als partner bij KPMG neer zolang deze fase van de formatie duurt. Hij krijgt onbetaald verlof. Bos geeft sinds 2010 leiding aan KPMG Gezondheidszorg.

Meer openbaarheid over onderhandelingen

Een motie van D66 om alle documenten over de onderhandelingen na de formatie openbaar te maken is gisteren met algemene stemmen aangenomen. Dit is een doorbraak in een lange strijd over de formatiestukken, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. In 2004 wees de rechter een verzoek hierom van deze krant af na de mislukte formatie tussen CDA en PvdA. Het ging onder andere om een doorrekening van het Centraal Planbureau. Volgens de rechter viel de informateur niet onder de Wet openbaarheid van bestuur.