Alle 33.000 extra Amerikaanse militairen weer weg uit Afghanistan

Leon Panetta toen hij gisteren in Qingdao, China, het vliegtuig uit stapte. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie hebben de 33.000 extra militairen in Afghanistan hun doelen bereikt.
Leon Panetta toen hij gisteren in Qingdao, China, het vliegtuig uit stapte. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie hebben de 33.000 extra militairen in Afghanistan hun doelen bereikt. Foto Reuters / Larry Downing

Het aantal Amerikaanse militairen in Afghanistan is weer terug op het niveau van voor de ‘surge’: zo werd de troepentoename genoemd waarbij bijna twee jaar geleden 33.000 extra militairen naar Afghanistan werden gestuurd om het toenemende geweld van de Talibaan de kop in te drukken.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta gezegd tegen persbureau AP. Volgens hem heeft de troepentoename zijn doel bereikt:

“De operatie heeft de opkomst van de Talibaan weten te keren en ervoor gezorgd dat de Afghaanse veiligheidsdiensten groeiden in omvang en mogelijkheden.”

Panetta zei ook dat het terugtrekken een ‘belangrijke mijlpaal’ is en dat de Verenigde Staten op schema lopen met wat het in Afghanistan voor elkaar wil krijgen.

Desondanks verloopt de overdracht naar de Afghaanse veiligheidsautoriteiten allerminst zonder problemen. Mannen uit het Afghaanse leger en politie keren zich de laatste tijd steeds vaker tegen hun begeleiders van de NAVO en de VS. Dit jaar kwamen meer dan vijftig buitenlandse militairen om het leven na aanvallen van Afghaanse bondgenoten.

Er zijn nu nog 68.000 Amerikaanse troepen in Afghanistan.