Xi Jinping waarschuwt Japanners

De Chinese vicepresident Xi Jinping heeft de recente aankoop door de Japanse staat van de ook door China opgeëiste Senkaku/Diaoyu-eilanden gisteren „een farce” genoemd. Hij deed dat volgens het staatspersbureau Xinhua in aanwezigheid van de bezoekende Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta.

„Japan moet een toontje lager zingen en ophouden in woord en daad de soevereiniteit en territoriale integriteit van China te ondermijnen", aldus Xi, die naar verwachting dit najaar wordt aangewezen als de nieuwe partijleider en president. Volgens Panetta maakte Xi, die een paar weken niet in het openbaar was verschenen, een fitte indruk.

De demonstraties tegen Japan in China waren gisteren minder uitgebreid dan die van de voorgaande dagen, toen vele tienduizenden in tientallen steden de straat opgingen.

Wel werd ook de Amerikaanse ambassadeur in Peking, Gary Locke, lastig gevallen door betogers, toen hij het ambassadeterrein wilde oprijden. Sommige betogers, die vermoedelijk van de betoging bij de nabijgelegen Japanse ambassade afkomstig waren, probeerden hem tegen te houden en gooiden met kleine voorwerpen naar zijn dienstauto. De politie was snel ter plaatse.

Tijdens zijn bezoek probeerde Panetta zijn gastheren gerust te stellen over de aangekondigde plannen van de VS om een groter deel van hun vloot in de Stille Oceaan te stationeren. Dit wordt algemeen gezien als een stap die is bedoeld om op recente Chinese expansie in de regio beter het hoofd te kunnen bieden.

De Verenigde Staten maakten intussen gisteren bekend dat ze van plan zijn China uit te nodigen om een schip te sturen naar grootscheepse marineoefeningen die ze willen houden in de Stille Oceaan in 2014. (AP, BBC)