Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Weerzien met een dierbare vriend

Nederland, Amsterdam, 17-09-2012. Het Stedelijk Museum aan het Museumplein in Amsterdam. In de `kelder`. Foto: Olivier Middendorp
Nederland, Amsterdam, 17-09-2012. Het Stedelijk Museum aan het Museumplein in Amsterdam. In de `kelder`. Foto: Olivier Middendorp

Deze week viel Stedelijk in de Pocket in de bus, een handzaam boekje dat het Stedelijk Museum uitgeeft ter ere van de heropening, zaterdag 23 september door de koningin. Een fijn gidsje bomvol foto’s uit lang vervlogen tijden, toen het Museumplein nog een braakliggend terrein was en de museumbezoekers nog in traditionele Urker klederdracht samen met museumdirecteur Willem Sandberg voor de schilderijen stonden. Al bladerend werd ik overvallen door een golf van nostalgie. Want in de laatste kwarteeuw viel de geschiedenis van het Stedelijk mooi samen met mijn eigen herinneringen.

Het was haast alsof ik door mijn eigen fotoalbum bladerde. Daar, in de bibliotheek, heb ik tijdens mijn studie vele uren doorgebracht. En daar, in die ruimte onder de trap, maakte ik kennis met de videokunst waarover ik later een scriptie zou schrijven.

Een afbeelding van Roy Lichtensteins drieluik As I opened fire uit 1964 brengt me terug in mijn eerste eigen kamer, waar een reproductie van dit werk boven de bank hing. En met het linnen tasje van de Malevitsj-tentoonstelling in 1989 heb ik nog jaren rondgeslenterd. Bijna alle tentoonstellingen sinds de jaren negentig herinnerde ik me nog als de dag van gisteren. Zoals Wild Walls uit 1995, met werk van jonge talenten die inmiddels bijna allemaal tot supersterren zijn uitgegroeid. Maar ook de Shit pictures van Gilbert & George, de softporno van Jeff Koons, de glijbaan van Alicia Framis, de gelikte kitsch van Dennis Hopper, de video’s van Bill Viola, de foto’s van Thomas Struth, Nan Goldin en Rineke Dijkstra – voor altijd staan ze op het netvlies gegrift.

Opeens besefte ik hoe sterk ik het Stedelijk Museum gemist heb de afgelopen jaren, als een dierbare vriend die je uit het oog verloren bent. Zondag gaat het museum eindelijk weer open. Tijd om nieuwe herinneringen te maken. Als voorproef wandelen in dit speciale CS onze critici al door het vernieuwde Stedelijk.

Het Stedelijk Museum is vanaf zondag 23/9 geopend voor publiek. Museumplein 10, Amsterdam. Open di-zo, 11-17 uur. Ma 24 sept ook. Inl: stedelijk.nl

TV: zaterdag 22 sept om 20.15 uur is de officiële opening live te zien op Ned. 2.

Fotoreportage op nrc.nl/inbeeld