Internationale musea in NRC: Stedelijk Museum haalt wereldtop niet

Aanblik binnen in de nieuw aangebouwde vleugel van het Stedelijk Museum. Foto NRC / Leo van Velzen

Het Stedelijk Museum moet de ambitie opgeven om bij de topmusea te horen. Dat zeggen directieleden van internationale musea vandaag in NRC Handelsblad. Het museum in Amsterdam wordt zaterdag door koningin Beatrix geopend en gaat zondag voor het publiek open. Het is acht jaar gesloten geweest voor verbouwing.

Directeur Glenn Lowry van het Museum of Modern Art in New York:

“De collectie van het Stedelijk behoort tot de allerbelangrijkste ter wereld, maar om de rol te spelen die zo’n collectie verdient, moet het museum over evenveel inkomsten als Tate Modern, Centre Pompidou en wij beschikken.”

‘Museum kan oninteressant worden

Rein Wolfs, de Nederlandse directeur van het Fridericianum in Kassel, waarschuwt dat het museum oninteressant wordt als het alleen maar grote publiekstrekkers, ‘blockbusters’, gaat programmeren om mee te kunnen doen in de top. Dan verliest het museum “zelfs de status van interessant en invloedrijk”.

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders beslist volgende week over de subsidie van het Stedelijk in de komende vier jaar. De Amsterdamse kunstraad adviseerde 11,6 miljoen per jaar, terwijl het Stedelijk 15,6 miljoen euro vroeg om de internationale ambities te verwezenlijken. Verwacht wordt dat het college de Kunstraad zal volgen.

Het exterieur van de nieuwe aanbouw. De totale verbouwing kostte 127 miljoen euro. Foto Olivier MiddendorpHet exterieur van de nieuwe aanbouw. De totale verbouwing kostte 127 miljoen euro. Foto Olivier Middendorp

Verbouwing kostte 127 miljoen euro

Dat betekent dat het Stedelijk met een jaarbudget van rond 20 miljoen euro ver achterblijft bij Tate (154,6 miljoen euro in 2011), MoMA (84,5 miljoen) en Centre Pompidou (111,3 miljoen euro).

Weer de aansluiting vinden bij de internationale top was juist het doel toen de gemeente in 2003 op advies van een commissie onder leiding van Martijn Sanders besloot fors in het museum te investeren. Uiteindelijk heeft de verbouwing 127 miljoen euro gekost, na vertragingen en tegenvallers.

Het huidige budget van het Stedelijk is nu eerder vergelijkbaar met musea als Serralves in Porto, Moderna Museet in Stockholm en Kunstmuseum Basel, blijkt uit een inventarisatie van museumbudgetten. Dat zijn ook de musea waaraan het Stedelijk zich zou moeten spiegelen, zeggen kunstkenners, niet aan het MoMA, Tate Modern of Guggenheim.

‘Publiek net zo belangrijk als budget’

Er zijn prominenten die nog wel kansen zien voor het Stedelijk. Directeur Richard Armstrong van de Guggenheim-musea:

“Budget is maar een deel van het raadsel. Publiek is net zo belangrijk. En het Amsterdamse publiek is fantastisch.”

Directeur Ann Goldstein van het Stedelijk beaamt dat haar museum „te maken heeft met financiële uitdagingen”:

“Maar als wij de lat zo hoog mogelijk blijven leggen, halen we het beste uit onszelf. Vervolgens mag de wereld oordelen.”