Samir A. in cel aangehouden wegens voorbereidingen aanslag

Samir A. in een videoboodschap waar NOVA in 2006 de hand op wist te leggen. Foto ANP / Marcel Antonisse

Samir A., die in 2006 voor het voorbereiden van een terroristische aanslag tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld werd, is in zijn cel aangehouden. Dat meldt de Nationale Recherche. Samir A. wordt ervan verdacht dat hij voorbereidingen heeft getroffen voor een terroristische aanslag in Nederland.

De Nationale Recherche stelt dat door de aanhouding de voorbereidingen in een vroeg stadium zijn verstoord.

“Samir A. zit momenteel vast in de Rotterdamse gevangenis De Schie. Hij wist daar heimelijk communicatie met een medegevangene op gang te brengen. Die communicatie is onderschept. Op basis daarvan is de verdenking ontstaan dat Samir A. plannen maakte voor een aanslag in Nederland, die hij na het uitzitten van zijn gevangenisstraf wilde plegen. Hij zou daartoe binnen de gevangenis bij medegedetineerden hebben geïnformeerd of iemand explosieven kon regelen.” - persbericht Nationale Recherche.

A.’s advocaat Victor Koppe spreekt tegen de NOS van een onzinnige verdenking. De communicatie is volgens de raadsman afkomstig van een tot twaalf jaar cel veroordeelde medegedetineerde, die A. nauwelijks kent. Koppe:

“Het is bedoeld om te verhinderen dat hij in september 2013 vrij zal komen. Ik begrijp niet dat het OM met dit bagatel naar buiten komt.”

Nooit vervolgd voor lidmaatschap Hofstadgroep

Samir A. behoorde tot de radicaal-islamitische ‘Hofstadgroep’. Hij werd veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag, mogelijk op het gebouw van inlichtingendienst AIVD of politici. Dat concludeerde de rechtbank in 2006 uit onder andere het videotestament dat A. opnam. Voor lidmaatschap van de Hofstadgroep is hij nooit vervolgd. De verdachten waren te divers om een groep te vormen, bovendien hadden ze geen gemeenschappelijk doel, zoals het verspreiden van extremistisch materiaal en het plegen van aanslagen.

Het grootste deel van zijn straf heeft Samir A. (1986) er inmiddels opzitten. Hij zou volgend jaar vrijkomen.