Rutte: snel informatie met PvdA - Roemer: waarom wil PvdA niet over links?

Foto ANP / Phil Nijhuis
Foto ANP / Phil Nijhuis Foto ANP / Phil Nijhuis

Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte herhaalde vanmiddag in de Tweede Kamer zijn wens: zo snel mogelijk overgaan tot informatie tussen VVD en PvdA. Tevens riep hij op tot steun voor de bevindingen en het advies van verkenner Henk Kamp.

SP-leider Emile Roemer vroeg Rutte of een “stabiel kabinet” wel mogelijk is, nu de VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Rutte zei ervan overtuigd te zijn dat de senaat de voorstellen van het kabinet op inhoudelijke en wetstechnische gronden zal beoordelen. Volgens Roemer getuigt die instelling van “grote naïviteit”. Hij refereert aan eerdere situaties waarin Rutte op zoek moest naar meerderheden, zoals bij het ‘achterbankgesprek’ met SGP-leider Van der Staaij.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob roemde “de moed” van Rutte om nu om tafel te gaan met een partij die hij eerder een gevaar voor Nederland noemde.

‘Waarom doet PvdA nul pogingen om over links te gaan?’

Waarom heeft de PvdA “nul pogingen ondernomen” om in de kabinetsformatie over links te gaan, en nu te gaan praten met de partij die verantwoordelijk is voor het “rotbeleid” in de afgelopen jaren, aldus Roemer tegen PvdA-leider Diederik Samsom.

“Dit is de vertaling van de verkiezingsuitslag”, reageerde Samsom, die tevens benadrukte dat de wens om de SP te betrekken bij de formatie wel degelijk uitgesproken is. Alleen hadden andere partijen niet die wens, aldus Samsom. Vervolgens kaatst hij de bal terug aan Roemer, CDA-leider Sybrand van Haersma Buma en D66-leider Alexander Pechtold: als jullie mee had willen doen, had je je bij de verkenner moeten melden.

Rutte schoot Samsom te hulp:

“Meneer Roemer, u moet niet bij de heer Samsom zijn, maar bij mij. Ik heb de combinatie met PvdA én SP geblokkeerd.”

NRC-redacteur Marike Stellinga:

Twitter avatar MStellinga Marike Stellinga Nu valt Buma Samsom aan over BTW. Wil hij de verhoging tegenhouden voor 1 okt? Samsom antwoordt niet. #tweedekamer

NRC-redacteur Erik van der Walle:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Moeten CDA, GL en D66 juist niet blij zijn dat PvdA Btw-verhoging wrsch ongemoeid laat? Idee komt van kunduzpartijen

Wilders: een stem op Rutte is een stem op Samsom

Volgens PVV-leider Geert Wilders gaan Rutte en Samsom “een verstandshuwelijk” in en “paars is opnieuw de kleur van de grondverf.” Wilders herhaalde wat hij eerder in de verkiezingscampagne al zei: een stem op Rutte is een stem op Samsom.

“Wij gaan dat nieuwe kabinet van VVD en PvdA snoeihard aanpakken.” - Wilders

NRC-redacteur Thijs Niemantsverdriet:

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Wilders doet een Verhagentje: Ons past bescheidenheid. #formatiedebat
Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Wilders krijgt geen enkele interruptie. Illustreert zijn geslonken machtspositie. #formatiedebat

Pessimisme over samenwerking VVD en PvdA

Vanwege de grote verschillen tussen VVD en PvdA heerst er bij verschillende partijen pessimisme over een eventuele samenwerking tussen VVD en PvdA, zo werd duidelijk bij het debat. Verschillen die tijdens de campagne werden uitvergroot, aldus D66-leider Pechtold:

“Beiden hebben de kiezer voorgehouden: kies voor mij, want ik ben tegen de ander.”

Daarbij haalde Pechtold hetzelfde voorbeeld aan als CDA-leider Buma. In de woorden van Buma:

“De verschillen zijn groot. Nauwelijks een week geleden waarschuwde Rutte nog voor het gevaar van Samsom. Samsom sprak van “het rechtse rotbeleid” van Rutte. Wie voor de verkiezingen polariseert, heeft daarna een probleem.”

Het “geforceerde beeld van twee kemphanen die opeens vrienden worden” deed Buma denken aan het lied ‘Wij zijn twee vrienden’ van Dennie Christian denken. Hij besloot de tekst voor te dragen.

ChristenUnie-leider Slob over het verschil tussen de partijen:

“Zijn het wel stukjes die bij elkaar passen. Zijn ze wel met dezelfde puzzel bezig?

Volg het Kamerdebat hier live.