Ouderenbonden: 50Pluspartij ‘niet zinvol’ - ‘alsof ouderen alleen maar ruzie maken’

50-plus-voorman Henk Krol. Foto Hollandse Hoogte / Herman Wouters

Ouderenbonden zijn niet blij met de nieuwe partij 50Plus. Grote bonden als de ANBO (400.000 leden) en de Unie KBO (200.000 leden) noemen 50Plus een “one-issuepartij” die het onderscheid tussen generaties benadrukt.

“We moeten niet krijgen dat het beeld ontstaan: ouderen eerst!” zegt een woordvoerder van KBO. “Wij benadrukken altijd de overeenkomsten. Ouderen zijn ook bezorgd over hun kleinkinderen: of ze hun baan behouden, of ze nog een huis kunnen kopen.”

Een woordvoerder van de ANBO noemt de komst van 50Plus “niet zinvol”:

“Het algemeen belang gaat voor het deelbelang. Je zit in de Kamer voor meer dan alleen de ouderen.”

50Plus: ouderen zijn niet serieus genomen

Die ouderenpartij maakt vandaag voor het eerst zijn opwachting in de Tweede Kamer. Naast fractievoorzitter hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol gaat het om ondernemer Norbert Klein. 50Plus vindt dat ouderen door de bestaande politieke partijen de afgelopen jaren door de politiek niet serieus zijn genomen.

Dat vinden de ouderenbonden ook. Maar de komst van 50Plus kan worden gebruikt als excuus door dezelfde partijen om niets extra’s voor ouderen te doen, omdat ze nu vertegenwoordigd zijn. Ook zijn ze bang voor gedoe, zoals bij de entree van het Algemeen Ouderen Verbond in 1994 met zes zetels). Die partij viel al snel ruziemakend uit elkaar. De KBO- woordvoerder:

“Het beeld van ouderen is toen zeer geschaad, alsof ouderen alleen maar ruzie maken.”

‘Meer aandacht van bestaande partijen’

De bonden zien liever dat bestaande partijen meer aandacht aan ouderen geven. Ook hopen ze op een bewindspersoon die specifiek ouderenbeleid in zijn portefeuille krijgt.

Voorzitter Jan Nagel van 50Plus vindt juist dat ouderenbonden het laten het afweten, zegt hij. „Als een hele groep in de verdrukking komt, moet je wel iets voor ze gaan doen. Anders zullen ze veel ontevreden leden krijgen.” Volgens hem is 50Plus ook geen one-issuepartij:

“We hebben een compleet programma. Maar we leggen het accent op een groep mensen die zich niet vertegenwoordigd voelt.”