Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Nasr zoekt investeerders voor poëzieproject

Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr zoekt via de crowdfunding-website Voordekunst naar investeerders voor een poëzieproject waarbij gedichten worden verfilmd. ‘Het is de bedoeling dat de oude dichters op wie ik verliefd ben in 20 poëzieclips gegoten worden,’ vertelt Nasr in een promotiefilmpje op Voordekunst.nl. Het project Dichter Draagt Voor wil daarmee een brug slaan naar

Nederland, Amsterdam, 15-11-2011 Dichter des vaderlands Ramsey Nasr tevens acteur, schrijver en performer, met de Nederlandse vlag. Van de eerste twee jaar dat hij dichter des vaderlands is is een bundel verschenen met de titel: Mijn nieuwe vaderland. foto: Bram Budel
Nederland, Amsterdam, 15-11-2011 Dichter des vaderlands Ramsey Nasr tevens acteur, schrijver en performer, met de Nederlandse vlag. Van de eerste twee jaar dat hij dichter des vaderlands is is een bundel verschenen met de titel: Mijn nieuwe vaderland. foto: Bram Budel Ramsey Nasr / Foto Bram Budel, NRC Handelsblad

Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr zoekt via de crowdfunding-website Voordekunst naar investeerders voor een poëzieproject waarbij gedichten worden verfilmd.

‘Het is de bedoeling dat de oude dichters op wie ik verliefd ben in 20 poëzieclips gegoten worden,’ vertelt Nasr in een promotiefilmpje op Voordekunst.nl. Het project Dichter Draagt Voor wil daarmee een brug slaan naar potentiële lezers. Al sinds zijn aanstelling als Dichter des Vaderlands in 2009 loopt hij met een wens in die richting rond. Nu de tijd begint te dringen, omdat zijn zittingstermijn eind januari afloopt, wendt Nasr zich tot crowdfunding.

‘Het project vertrekt vanuit de opgedane ervaring dat een gedicht, wanneer het wordt voorgedragen, een veel directer appeal heeft dan als het gelezen wordt. Alle vooroordelen die mensen vaak hebben over poëzie – lastig, elitair, zweverig, onbegrijpelijk – verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra men een gedicht hóórt in plaats van zelf leest.’

Het plan is inmiddels helemaal klaar, nu moet er nog een geldschieter gevonden worden. Met ‘bijeengeschraapt geld’ hebben dichter Ramsey Nasr en filmmaker Shariff Nasr al een drietal filmpjes kunnen opnemen – het benodigde bedrag voor de resterende zeventien is 7.500 euro.

Voor minimaal 10 euro kunnen investeerders een belang nemen in het project; bij een schenking van 500 euro of meer mag de donateur een rolletje spelen in een filmpje. Het is de bedoeling dat de clips in januari vertoond kunnen worden, op internet, maar ook in het voorprogramma van bioscopen.

Eerder maakte schrijver Marcel van Driel bekend zijn nieuwe roman te willen financieren met hulp van crowdfunding. Ook het jonge literaire tijdschrift Das Magazin kwam eerder succesvol aan startkapitaal voor hun nulnummer via Voordekunst.