Kamp en Bos vrijdag aan de slag - ‘VVD en PvdA willen snel resultaat’

Foto ANP / Evert-Jan Daniels
Foto ANP / Evert-Jan Daniels Henk Kamp: de partijen willen meer dan aan elkaar 'snuffelen'. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

VVD-leider Mark Rutte en zijn PvdA-collega Diederik Samsom zijn er werkelijk op uit zo snel mogelijk een nieuw kabinet te vormen. Ze willen zo weinig mogelijk tijd verliezen. Dat zei verkenner Henk Kamp vanmiddag tijdens het Kamerdebat over de formatie.

Een meerderheid van de Kamer ging akkoord met Kamps advies waarin wordt gepleit voor een onderzoek naar een coalitie van de twee grootste partijen VVD en PvdA. Ook stemde de Kamer in met de voordracht van Kamp en Wouter Bos als informateurs. Zij kunnen morgen meteen aan de slag.

Update 21.00 uur:
De RVD meldt vanavond dat de informateurs morgenmiddag gelijktijdig de onderhandelaars van VVD (Mark Rutte en Stef Blok) en PvdA (Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem) ontvangen.

Kamp:

“Mijn indruk is niet dat de heren eropuit zijn om elkaar nu eerst eens uitgebreid te gaan besnuffelen, maar om snel resultaat te bereiken.”

Hij reageerde op ChristenUnie-leider Arie Slob, die zei te vrezen dat VVD en PvdA veel tijd nodig zullen hebben om vertrouwen in elkaar te krijgen.

Kamp zei dat alle fractievoorzitters bij hem spoed hebben bepleit. Vijf partijen wilden een streefdatum vastleggen, maar een meerderheid was daar niet voor. Ook Rutte en Samsom wilden daar niet aan.

Kamp zegt niet of hij minister wil worden

Kamp, die samen met oud-PvdA-leider Wouter Bos informateur wordt, wilde geen antwoord geven op de vraag van D66-leider Alexander Pechtold of Bos en hij de ambitie hebben minister te worden. Volgens Pechtold zou het een slechte zaak zijn als dat het geval is, omdat informateurs op afstand van de politiek moeten staan.

“Ik weet niet zo goed wat de relevantie is van het wel of niet hebben van ambitie. Het is mij nooit gebleken dat dat je werkzaamheden als informateur in de weg zou kunnen staan.”

In het verleden zijn informateurs wel vaker minister geworden, zei Kamp. Hij noemde Klaas de Vries (PvdA), Piet Hein Donner (CDA), Els Borst (D66), Uri Rosenthal (VVD) en Ivo Opstelten (VVD).

De RVD meldt donderdagavond dat de informateurs vrijdagmiddag gelijktijdig de onderhandelaars van de VVD Mark Rutte en Stef Blok en van de PvdA Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem ontvangen.