‘IBM schrapt 240 banen in Nederland’

De ondernemingsraden binnen IBM zouden op ramkoers liggen met de Nederlandse dirctie. Foto Flickr / Kansir

Bij IT-gigant IBM verdwijnen binnen de Nederlandse tak 240 van de 4.200 banen. Het bezuinigingsprogramma van het Amerikaanse bedrijf schrapt tevens “een paar honderd flexwerkers”.

Het Financieele Dagblad schrijft vanochtend dat ingewijden het traject Road Map 2015 spottend ‘Rod Kill’ noemen. Het hoofdkwartier in de VS zou steeds meer werkzaamheden in India stallen en de Nederlandse prestaties halen niet de doelstelling van winstverdubbeling, zo weet FNV.

‘Think’

In Duitsland worden zelfs achtduizend van de twintigduizend werkplekken opgeheven, meldt de ochtendkrant. Als reden voor de ontslaggolf in de IT-industrie geeft het FD onder meer de problemen bij toonaangevende marktspelers als Capgemini, Logica en Ordina.

IBM bouwde in 1981 de eerste pc en was lange tijd dé concurrent van Apple. IBM’s motto ‘Think’ werd door Apple gepareerd met ‘Think different’. De pc-divisie werd in 2005 verkocht aan het Chinese Lenovo.

Ramkoers

Twee van de drie ondernemingsraden van IBM zouden nu “op ramkoers liggen” met de Nederlandse directie nadat het verschillende reorganisaties eerder al trachtte te blokkeren. IBM zou die onvoldoende onderbouwen en een ondermaats sociaal plan hanteren.

Het bedrijf zegt tegen het FD dat “aanpassing van het werknemersbestand een vast -onderdeel is van onze business”, en dat zijn “maatregelen geen sociaal plan vereisen”.