Het Onafhankelijk Toneel heft zichzelf na veertig jaar op

Beeld uit de voorstelling 'Waanzee', gespeeld door het Onafhankelijk Toneel in 2003. Foto NRC / Leo van Velzen

Het Onafhankelijk Toneel heft zichzelf per 1 januari 2013 op. De subsidie van het theatergezelschap dat in 1972 werd opgericht wordt op dat moment stopgezet. Dat meldt de NOS.

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur adviseerde in april waar wel waar niet op kon worden bezuinigd. Een van de slachtoffers was het Onafhankelijk Toneel dat alle subsidie verloor. Begin deze maand werd bekend dat het theatergezelschap vanaf 1 januari 2013 helemaal geen subsidie meer ontvangt. Het gezelschap is er niet in geslaagd om partners te vinden om mee samen te werken.

De artistieke leiding, Mirjam Koen en Gerrit Timmers, laat weten er anderhalf jaar alles aan te hebben gedaan om het voortbestaan te verzekeren. De stichting slaagde er echter niet in een kunstinstelling als partner te vinden, om de kosten van het pand en andere faciliteiten te delen. “Ons rest niets anders dan de huur op te zeggen, onze medewerkers te ontslaan en veertig jaar werk af te bouwen”, melden Koen en Timmers.

Rotterdam verlaagde zijn cultuurbudget in april van 91 miljoen euro naar 72,4 miljoen euro. In de vorige subsidieperiode ontving het Onafhankelijk Toneel, dat uit O.T. Theater en O.T. Opera bestaat, in totaal 923 duizend euro subsidie. De stichting telt ongeveer twintig medewerkers.

Op De Appel na is het Onafhankelijk Toneel het oudste theatergezelschap van Nederland.