Haren sluit morgen locatie Project X-feest af - geen alternatief feest

De Stationsweg in de gemeente Haren. De gemeente sluit de weg waar het verjaardagsfeestje van een inwoonster zou worden gehouden af. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De gemeente Haren sluit de weg waar het verjaardagsfeestje van een inwoonster zou worden gehouden af. De gemeente laat vanavond weten Project X, zoals het feest is gedoopt, geen podium te bieden omdat het uit de hand dreigt te lopen.

Ook weigert de gemeente een vergunning te verstrekken voor een alternatief feest. Daarvoor waren wel verschillende particuliere initiatieven. “Maar we kunnen de veiligheid niet garanderen”, motiveert een zegsvrouw de beslissing.

De politie zal eventuele bezoekers die opduiken bij de Stationsweg vrijdag naar een andere locatie begeleiden. Om wat voor locatie het gaat, is echter nog onduidelijk. “Dat wordt nog bekeken”, laat de woordvoerder weten aan persbureau Novum. Een feestje wordt op de betreffende locatie hoe dan ook niet gegeven. “We hopen natuurlijk dat niemand komt, maar we willen in ieder geval voorkomen dat mensen zich op de Stationsweg begeven.” Er geldt morgen een alcoholverbod op het station van Haren.

Van privéfeestje naar Project X

Dat een Project X-feest voor Haren in de steigers kwam te staan, is te danken aan een meisje dat vrijdag haar zestiende verjaardag wilde vieren. Het meisje maakte op Facebook een evenement aan, maar vergat aan te geven dat het een privéfeestje zou zijn voor haar vrienden.

Al snel waren veel andere mensen op de hoogte van het feestje. Inmiddels geven op sociale media duizenden mensen aan van plan te zijn naar Haren te komen. Het partijtje is ondertussen omgedoopt in Project X Haren, naar de Amerikaanse film Project X. In die film loopt een puberfeestje volledig uit de hand. In verschillende landen werden al Project X-feesten gehouden. In de Amerikaanse stad Houston viel eerder dit jaar een dode bij een dergelijk feest.

‘De online wereld en de echte wereld vermengen zich’

De situatie in Haren tekent de manier waarop de online wereld zich vermengt met de echte wereld, zegt burgemeester Bats vandaag in NRC Handelsblad:

“Je hebt er als lokaal bestuur geen grip op totdat zo’n feest echt plaatsvindt. Lokale bestuurders moeten reageren, ze kunnen er vooraf niet tegen optreden. Wij doen er alles aan geweld te voorkomen door elke dag met de politie en justitie te overleggen en daarover in de media te communiceren. We willen een deëscalerende rol spelen. En intussen houden we de sociale media scherp in de gaten. Want als iets duidelijk werd, is dat we als lokaal bestuur die virtuele wereld moeten erkennen. Die is levensecht.”