Burgemeester Haren over Facebook-feest: ‘Je hebt er geen grip op’

Foto screenshot van de film Project X
Foto screenshot van de film Project X

Duizenden jongeren worden morgenavond verwacht voor een verjaarsfeestje in Haren dat niet doorgaat. Burgemeester Rob Bats in een interview met NRC Handelsblad vandaag: “Je hebt er als lokaal bestuur geen grip op.”

Het gekke is dat ondanks een open brief van de ouders en hoewel de uitnodiging allang van Facebook is verwijderd, het feestje onder de naam ‘Project X Haren’ nog steeds blijft rondzingen op allerlei fora en social media. Burgemeester Bats:

“Vanochtend nog. Ik zag dat er bij een taxibedrijf in Groningen goedkoop vervoer wordt aangeboden naar ’t feest. Dat doe je toch niet! Zo wordt het nog erger. Er is vrijdag helemaal geen feest in Haren.”

Dat wil zeggen, de gemeente overweegt nu zelfs een alternatief feest te organiseren om te voorkomen dat het uit de hand gaat lopen, meldt een woordvoerder van de gemeente aan Novum.

“Wij zeggen nergens nee tegen, we bekijken welke mogelijkheden er zijn. Dat klinkt natuurlijk verschrikkelijk geheimzinnig, maar het kan nu niet anders. Met alles wat we zeggen kunnen mensen op het verkeerde been worden gezet.”

De online wereld en de echte wereld vermengen zich

Er zijn zelfs officiële trailers voor het feest in Haren dat dus niet bestaat:

http://www.youtube.com/watch?v=y8CNb5eFS7c

Het tekent de manier waarop de online wereld zich vermengt met de echte wereld, zegt Burgemeester Bats in NRC:

“Je hebt er als lokaal bestuur geen grip op totdat zo’n feest echt plaatsvindt. Lokale bestuurders moeten reageren, ze kunnen er vooraf niet tegen optreden. Wij doen er alles aan geweld te voorkomen door elke dag met de politie en justitie te overleggen en daarover in de media te communiceren. We willen een deëscalerende rol spelen. En intussen houden we de sociale media scherp in de gaten. Want als iets duidelijk werd, is dat we als lokaal bestuur die virtuele wereld moeten erkennen. Die is levensecht.”

Noodverordening in Haren

De gemeente heeft maatregelen genomen en een noodverordening ingesteld. Het Groningse bedrijf Taxi Noord heeft de advertentie overigens verwijderd, heeft het taxibedrijf laten weten aan Novum. Het bedrijf dacht dat het om een officieel feest ging.

Overigens verwijst Project X naar de gelijknamige Amerikaanse film waarin een feest buitensporig uit de klauwen loopt. Sinds die film zijn verschillende Project X-feestjes georganiseerd in de VS, Duitsland en Frankrijk die uit de hand liepen.

Lees het hele interview met burgemeester Rob Bats vandaag in NRC Handelsblad (ook via onze digitale editie).