Satirisch tijdschrift Charlie Hebdo in NRC: ‘Radicalen krijgen steeds vaker hun zin’

De redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo staan na het publiceren van Mohammed-spotprenten gisteren onder strenge bewaking. De hoofdredacteur vertelt in een interview met NRC Handelsblad vanmiddag waarom juist nú.

De hoofdredacteur van Charlie Hebdo met de gewraakte 'Mohammedcover'.
De hoofdredacteur van Charlie Hebdo met de gewraakte 'Mohammedcover'. Foto AP / Michel Euler

De redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo staat na het publiceren van Mohammed-spotprenten gisteren onder strenge bewaking. De hoofdredacteur vertelt in een interview met NRC Handelsblad vanmiddag waarom juist nú.

Het weekblad publiceerde gisteren een serie cartoons waarop de profeet Mohammed onder andere naakt staat afgebeeld. Gezien de huidige ophef die er momenteel is over de film Onschuld van moslims is het de vraag waarom het tijdschrift dit juist nu doet? Redactiechef Laurent Sourisseau vraagt zich af wanneer dan het goede moment is:

“Is het ooit het goede moment? Als je het mij vraagt is het steeds minder het moment. Steeds vaker krijgen radicalen hun zin.”

Hoofdredacteur Stéphane Charbonnier:

“Wij maken een blad, waarin we op onze manier de actualiteit becommentariëren. Als de moslimwereld in brand staat vanwege één of andere schijtfilm, is dat nieuws dat we niet kunnen negeren. We doen dit werk al meer dan twintig jaar, we kunnen onszelf niet verloochenen. Onze lezers zouden dat bovendien niet pikken.”

‘Iedereen is vrij naar de rechter te stappen’

Vorig jaar werd bij het tijdschrift brand gesticht nadat het weekblad zogenaamd de profeet Mohammed had uitgenodigd als gastredacteur. Maar Charbonnier vindt het verwerpelijk dat het blad daardoor extremisme wordt verweten.

“Aan een spotprent of een film is nog nooit iemand doodgegaan. Daarbij: ik maak een blad in Frankrijk, niet in Tunesië, Libië of Pakistan. Het enige waar ik rekening mee te houden heb, is de Franse wet. Eenieder die zich geschoffeerd voelt staat het vrij naar de rechter te stappen.”

Beveiliging verscherpt van Franse ambassades

De Franse regering heeft overigens vanmorgen de beveiliging van Franse ambassades wereldwijd verstevigd uit vrees voor geweld na de publicaties gisteren van de tekeningen.

De Franse premier Jean-Marc Ayrault sprak zijn “afkeuring” uit over de spotprenten, maar benadrukte ook dat de vrijheid van meningsuiting een van de fundamenten van de republiek vormt. Ook minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, op werkbezoek in de Egyptische hoofdstad Kairo, veroordeelde de publicatie net als de voorzitter van het Europees Parlement gisteren.

“Gezien de vijandige context van dit moment zijn dit soort provocaties ongelukkig.”

Lees het hele interview met Charlie hebdo vanmiddag in NRC Handelsblad (ook via onze digitale editie).