Blaudzun wint 3voor12-award met ‘Heavy Flowers’

Singer-songwriter Blaudzun tijdens een optreden op Parkpop deze zomer. Foto ANP / Kippa Robert Vos

Het album Heavy Flowers van Blaudzun heeft dit jaar de 3voor12-award gewonnen. Blaudzun (37), alter ego van singer-songwriter Johannes Sigmond, kreeg de prijs voor het beste Nederlandse album vanavond in Amsterdam uitgereikt.

Het juryrapport over Heavy Flowers:

“Het winnende album van 2012 is van een artiest die een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hij gaat grote emoties niet uit de weg en is gespecialiseerd in een lekker soort zwaarmoedigheid. Het is muziek die uitnodigt tot nadenken over het leven. De jury wordt geraakt door zijn zang en heeft bewondering voor de mooie composities en de harmonieuze uitvoering.

‘Zeldzame emotionele diepgang’

Heavy Flowers is het derde album van Blaudzun. Het is een indrukwekkende verzameling songs over de eindigheid der dingen, schreef NRC Handelsblad begin dit jaar.

“Heavy Flowers is een van de ambitieuzere platen van Nederlandse bodem, met een rijke instrumentatie en een zeldzame emotionele diepgang.”

In een interview met de krant zei Blaudzun dit over zijn album:

“Op de vorige plaat heb ik dingen gedaan met een groot orkest, maar dat is nog geen garantie voor betere muziek. Heavy Flowers is duidelijk gemaakt in een periode dat ik veel live speelde. Dat kun je horen in de manier waarop de muziek van ballast ontdaan is.”

Luister naar Blaudzun - Heavey Flowers op Spotify

Het is voor de negende keer dat de muziekprijs wordt uitgereikt. De jury bestond uit vier deskundigen uit de muziekwereld, vier Nederlandse popmuzikanten en vier publieksjuryleden. Naast de Award ontvangt Blaudzun een geldbedrag van 1203,12 euro. Andere genomineerden waren onder anderen Faberyayo, Kraantje Pappie, Jungle by Night, Moss en The Kik.

Blaudzun op Lowlands dit jaar