Anna Bijns-nominaties voor Mutsaers, Van der Meer

De genomineerden van de Anna Bijns Prijs 2012 voor de beste roman geschreven door een vrouw zijn bekendgemaakt. Onder hen zijn Charlotte Mutsaers (Koetsier Herfst), Vonne van der Meer (De vrouw met de sleutel) en Minke Douwesz (Weg).

De zes genomineerden zijn:

  • Saskia De Coster: Dit is van mij
  • Minke Douwesz: Weg
  • Elke Geurts: Lastmens
  • Vonne van der Meer: De vrouw met de sleutel
  • Charlotte Mutsaers: Koetsier Herfst
  • Carolina Trujillo: De terugkeer van Lupe García

De Anna Bijns Prijs is een tweejaarlijkse prijs waaraan een bokaal en een geldbedrag van 10.000 euro verbonden zijn. Afwisselend worden proza en poëzie bekroond, zodat de jury de beste werken van de afgelopen vier jaar nomineert. Bovendien werd de prijs in 2011 vanwege een bestuurswisseling niet uitgereikt, waardoor nu de literatuur van de afgelopen vijf jaar gelezen is.

De prijs beoogt literatuur door vrouwelijke schrijvers de aandacht te geven die zij verdient maar volgens de organisatie te weinig krijgt. ‘De Anna Bijns Prijs herstelt wat andere titelprijzen verzuimen: sinds 1994 werd de Libris Literatuurprijs zeventien keer uitgereikt aan een man en slechts tweemaal aan een vrouw. De AKO Literatuur Prijs, die sinds 1987 bestaat, werd vijfmaal door een vrouw en twintig keer door een man gewonnen,’ aldus de organisator op haar website.

Onder de genomineerden is inderdaad geen enkele AKO- of Libris-winnaar; alleen de roman van Trujillo haalde de shortlist van de AKO-prijs en Mutsaers stond op de Libris-toplijst. Wel won Weg van Douwesz in 2010 de Opzij Literatuurprijs.

De Anna Bijns Prijs, onder voorzitterschap van Wouke van Scherrenburg, wordt op 22 november uitgereikt. In 2009 won dichteres Tjitske Jansen de prijs, in 2007 was de prozaprijs voor Wanda Reisels Witte liefde.