Al-Qaeda mogelijk bij aanval Benghazi

De Amerikaanse anti-terreurchef heeft de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, waarbij de Amerikaanse ambassadeur in Libië werd gedood, bestempeld als „terroristisch”. Er zijn aanwijzingen dat mensen die bij de aanval waren betrokken, banden hebben met Al-Qaeda of de Noord-Afrikaanse Al-Qaeda-groep, zei Matthew Olson gisteren in de Senaat.

Volgens de zender Fox News gaat het om onder anderen Sufyan Ben Qumu, een ex-gevangene van de terreurgevangenis Guantánamo, die in 2007 naar Libië werd overgebracht en later vrijkwam.

De aanval met raketten en mortieren op 11 september vloeide voort uit een protest tegen de door Amerikaanse en Egyptische christenen gemaakte anti-islamfilm die in de islamitische wereld tot veelal gewelddadig protest heeft geleid. Aanvankelijk weigerden functionarissen van terrorisme te spreken. Olson sprak wel van een „opportunistische aanval”. Amerikaanse functionarissen zeiden samenspanning tussen bewakers van het consulaat en extremisten te onderzoeken.

In het Europees Parlement is kritiek geuit op de voorzitter, de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz, die de film gisteren veroordeelde na een ontmoeting met parlementariërs uit Arabische landen. „Ik veroordeel niet alleen de inhoud, maar ook de verspreiding van de film”, zei hij. Schulz werd vanochtend bekritiseerd door VVD-europarlementariër Hans van Baalen. Volgens hem staat Schulz „aan de verkeerde kant” en zou hij pal moeten staan voor de vrijheid van meningsuiting.

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon uitte gisteren scherpe kritiek op de film. De makers hadden misbruik gemaakt van de vrijheid van meningsuiting. Die moet worden beschermd, maar dat geldt volgens hem niet wanneer mensen het geloof van anderen vernederen.

Cindy Lee Garcia, die een rol speelt in de film, heeft een klacht ingediend tegen de maker wegens fraude en de rechter gevraagd YouTube te gelasten de trailer te verwijderen. Garcia zei vorige week al dat de anti-islamitische uitingen na de opnames waren toegevoegd. (Reuters, AP, AFP)