Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Aegon en Alex-oprichter starten nieuwe bank: Knab

Knab is een bank zonder filialen, alle diensten zijn online te vinden. Foto Hollandse Hoogte / Sijmen Hendriks

Aegon en de oprichter van Alex Beleggersbank hebben vanochtend een nieuwe consumentenbank geïntroduceerd. Knab stelt dat het in tegenstelling tot grootbanken de belangen van de klant vooropzet, vandaar de naam: het woord bank omgekeerd.

Een rekening bij de internetbank kost vijftien euro per maand, oftewel 180 euro per jaar schrijft persbureau Novum. Daarvoor koopt een klant een wereldwijde bankpas, een spaarmogelijkheid en online diensten als een digitaal kasboek, vermogensbeheer, financiële planning en mobiel bankieren. De nieuwe bank heeft geen filialen, alles gaat via het web.

Knab claimt geen ‘verborgen kosten’ te verrekenen

Knab lijkt met de genoemde prijs duurder dan al bestaande banken. Bij ING is een klant vijftien euro per jaar kwijt, maar ontvangt de klant geen rente op de betaalrekening. Bij SNS, Rabobank en ABN AMRO betaalt een klant tussen de 24 en 33 euro. Knab stelt echter dat bij deze banken de klant meer kwijt is door ‘verborgen kosten’.

De bank is opgericht met geld van Aegon en valt volledig onder Aegon Bank. Twee van de oprichters zijn afkomstig van Alex Beleggersbank. De eerste reacties op de nieuwe bank zijn voornamelijk kritisch van toon. Die werd in 1999 opgericht en ging samen met huidig eigenaar Binckbank de strijd aan met de beleggingsdiensten van grootbanken. Door goedkoop via internet beleggen mogelijk te maken moesten uiteindelijk ook ABN AMRO en ING hun tarieven verlagen en internetdiensten aanbieden.