Bijna 68 miljoen jaar oud: grootste sauriër in Nederland ooit ontdekt

Graafwerkzaamheden in een groeve van cementfabriek ENCI, waar een 13 meter lang fossiel van een mosasaurus is ontdekt. Het skelet van het reusachtige zeereptiel wordt opgegraven. Foto ANP / Marcel van Hoorn

In de Sint-Pietersberg bij Maastricht is een 67,8 miljoen jaar oude mosasaurus ontdekt. Het is het grootste reptiel uit de dinosaurustijd in Nederland; vondsten zijn hoogst zeldzaam.

De eerste delen van het zeereptiel van ongeveer 13 meter lang kwamen vorige week maandag tevoorschijn. Op de laadschop van een graafmachine in de kalksteengroeve van cementbedrijf ENCI lagen opeens reusachtige tanden te glinsteren. Het gaat om de oudst bekende vertegenwoordiger van Mosasaurus hoffmanni of een sterk verwante soort.

Tropische zeeën in Limburg

Medewerkers van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht hebben inmiddels al grote delen van de schedel, de buik en de staart geborgen. De resten liggen verspreid doordat haaien en andere aaseters het dier destijds hebben aangevreten.

Mosasaurus betekent ‘Maashagedis’. De zeereptielen zwommen rond in de ondiepe, tropische zeeën die tijdens het Krijt Zuid-Limburg bedekten. Mosasaurussen zijn geen dinosaurussen, maar nauw verwant aan varanen.

Met kerst te bezichtigen

In Nederland zijn slechts vier keer eerder redelijk complete fossielen van mosasaurussen aangetroffen. De eerste vondst dateert van bijna tweeënhalve eeuw geleden. In 1766 werd een fossiele schedel gevonden, die tot de dag van vandaag deel uitmaakt van de collectie van het Teylers Museum in Haarlem. In 1998 kwam in de groeve 40 procent van het skelet van een mosasaurus tevoorschijn: het Monster van Maastricht. Dat kreeg de naam Bèr en is te zien in het Natuurhistorisch Museum in Maastricht.

Ook de nieuwe vondst gaat daar uiteindelijk naartoe. In de kerstvakantie en in de eerste helft van 2013 zal in het museum een expositie over de mosasaurus te zien zijn.