Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Whatsappen’ wordt als werkwoord opgenomen in de Van Dale

Het woord 'whatsappen' wordt opgenomen in de Van Dale.

Het programmaatje is voor veel mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven: Whatsapp, de service waarmee je elkaar gratis berichtjes kunt sturen. Het woord ‘whatsappen’ wordt nu zelfs opgenomen in de Van Dale.

De uitgeverij meldde vanmiddag aan de website WhatsAppen.nl dat ‘whatsappen’ als werkwoord wordt opgenomen in de Grote of Dikke van Dale. De officiële spelling wordt dus ‘whatsappen’. Daarmee zijn varianten als ‘whatsapp’en’ of ‘WhatsAppen’ straks dus officieel incorrect. De vervoeging wordt als volgt: whatsappen, whatsappte, gewhatsappt.

De officiële spelling van whatsappen is vanaf halverwege oktober terug te vinden in de elektronische update van versie 14.8 van de Grote of Dikke van Dale.

‘Nieuwe’ woorden worden doorgaans in de Van Dale opgenomen als ze zo’n drie jaar regelmatig worden gebruikt. Woorden als ‘msn’en’,’googelen’ en ‘twitteren’ werden eerder al in de Van Dale opgenomen.

‘Merk Whatsapp kan verwateren door opname in woordenboek’

Opname van het woord ‘whatsappen’ in het woordenboek kan gevolgen hebben voor het merk Whatsapp, schrijft SOLV Advocaten vanavond op zijn blog. Het woord ‘whatsappen’ kan een meer algemene betekenis krijgen en dat kan bedreigend zijn voor Whatsapp, schrijven de advocaten:

Verwatering van het merk betekent voor de merkhouder niet alleen verlies van goodwill maar ook minder mogelijkheid om op te treden tegen inbreukmakers. Als werkwoord zal het teken whatsapp(en) veelvuldig in beschrijvende zin worden gebruikt, waardoor het risico bestaat dat het onderscheidend vermogen afneemt. Dit betekent dat de link tussen het merk en het daaraan verbonden product verloren gaat.