Voorzitter Europees Parlement veroordeelt anti-islamfilm krachtig

De voorzitter van het europarlement, Martin Schulz, veroordeelde de anti-islamfilm Onschuld van moslims vandaag krachtig. Foto AFP / George Gobet

De voorzitter van het Europees Parlement, de Duitser Martin Schultz, heeft de inhoud en verspreiding van de anti-islamfilm Onschuld van moslims vandaag sterk veroordeeld. Hij hekelde de film als “enorm vernederend voor veel mensen over de hele wereld”.

Schultz deed zijn uitspraken na een ontmoeting met Arabische parlementariërs in Brussel. Hij veroordeelde het gewelddadige karakter van islamitische demonstraties tegen de film, maar was vooral scherp in zijn veroordeling van de film zelf:

“We zijn het erover eens dat dit soort godslasterlijke films veroordeeld moeten worden. Ik veroordeel ten sterkste niet alleen de inhoud, maar ook de verspreiding van zo’n film. Die is enorm vernederend voor veel mensen over de hele wereld.”

Frankrijk sluit ambassades uit vrees voor geweld

De wereldwijde onrust rond de anti-islamfilm Onschuld van moslims, die de profeet Mohammed neerzet als een kinderverkrachter, houdt intussen aan. Frankrijk maakte vandaag bekend komende vrijdag tijdelijk ambassades en scholen sluiten in twintig landen uit angst voor geweld. Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo publiceerde vandaag karikaturen van de profeet die de film en de woede die de film heeft opgewekt belachelijk maken.

Intussen verbood Frankrijk een demonstratie tegen de film die aanstaande zaterdag gehouden zou worden bij de Amerikaanse ambassade in Parijs. De Franse premier Jean-Marc Ayrault zei vandaag tegen het Franse RTL dat er geen reden is om “conflicten naar ons land te laten komen waarmee we niets te maken hebben. Wij zijn een republiek die geen intentie heeft zich te laten intimideren door wie dan ook.”

Ook vandaag betogingen in islamitische wereld

Honderden advocaten zijn vanochtend in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad door een toegangspoort gebroken waarachter zich de Amerikaanse ambassade en andere buitenlandse missies bevinden. Ze toonden hun woede over de anti-islamfilm. De politie wist de demonstranten te stoppen voor ze de ambassade bereikten, die wordt beschermd door hoge muren en beveiligers.

De Verenigde Staten hebben tijdelijk het Amerikaanse consulaat in de Indonesische stad Medan gesloten vanwege protesten tegen de film. Al drie dagen wordt er gedemonstreerd in Medan, op Sumatra. Zo’n driehonderd leden van de pan-islamitische beweging Hizbut Tahrir demonstreerden vanochtend bij het consulaat. De protesten verliepen vreedzaam.

In de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo waren vandaag zo’n driehonderd betogers op de been om te betogen tegen Onschuld van moslims. Ze droegen spandoeken met zich mee waarop onder meer te lezen was: ‘Verbied anti-islamitische films overal ter wereld’, ‘De VS moeten moslims verontschuldigingen aanbieden’ en ‘Hang de producent en de regisseur van de film op’.