Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opstelten wil partijgenoot in top Justitie - tegen zin van ambtenaren

Foto Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Demissionair minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) zal tegen de zin van zijn belangrijkste ambtenaren oud-UWV-bestuurder en adviseur Pieter Cloo (VVD) voordragen als nieuwe secretaris-generaal van zijn ministerie. Dat melden Haagse bronnen aan NRC Handelsblad.

Opstelten wil per se iemand van buiten het traditionele, Haagse circuit en een partijgenoot als opvolger van huidig secretaris-generaal Joris Demmink (VVD). Veel ambtenaren twijfelen echter aan de leidinggevende en bindende capaciteiten van Cloo; binnen de rijksdienst staat hij bekend als ‘rauwdouwer’.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil geen commentaar geven op de aanstaande benoeming zolang deze niet officieel is. Cloo zelf was vanmorgen niet bereikbaar.

Cloo heeft controversieel verleden bij UWV

Cloo heeft een controversieel verleden als bestuurder van uitkeringsinstantie UWV. In 2004 moest hij bijna opstappen. Toenmalig minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) verweet hem verkeerde informatie te hebben verstrekt over hoge verbouwingskosten bij het UWV. Het werd uiteindelijk een affaire in de media. De toenmalige UWV-baas Tjibbe Joustra (nu voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid) moest door dezelfde kwestie opstappen. Diens rechterhand Cloo kon uiteindelijk blijven, maar moest wel zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de UWV-huisvesting afstaan.

Een directeur van het UWV die de hoge verbouwingskosten had aangekaart en in 2005 werd ontslagen, uitte tijdens zijn ontslagzaak harde kritiek op Cloo. Volgens directeur Jan de Jonge had Cloo de Europese aanbestedingsregels voor nieuwe huisvesting omzeild. Daarbij zou Cloo, aldus De Jonge, zijn geholpen door een deal met de toenmalige burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten. Cloo heeft de aantijgingen van De Jonge altijd ontkend.

Cloo vertrok in 2006 bij het UWV en werd partner bij adviesbureau Boer & Croon. Hij werkte als interim-manager voor onder meer het ministerie van Justitie, recentelijk bij de nationale politie in oprichting.

De procedure voor de aanwijzing van de nieuwe secretaris-generaal sleept al maanden. Minister Opstelten draagt Cloo waarschijnlijk binnen enkele weken voor bij de ministerraad.

VVD probeert liberalen op topposities te krijgen

Daarmee komt het aantal secretarissen-generaal van VVD-huize op twee. Renée Jones-Bos op het ministerie van Buitenlandse Zaken is de andere. De VVD probeert al enige tijd meer liberalen op topposities te krijgen, maar wordt daarbij vaak gehinderd door een gebrek aan belangstelling van liberale bestuurders.

Cloo heeft als interim-manager de nodige ervaring met het opzetten van ict-diensten en het beheer daarvan. Ict geldt als een van de risico’s bij het opzetten van de nationale politie. Vorig jaar nog bracht de Algemene Rekenkamer een zeer kritisch rapport uit over de kwaliteit van ict-diensten bij de politie.