Onze Taal-directeur doet Troonrede niet meer - ‘met dank aan Omroep Brabant’

Onze Taal voorziet de Troonrede elk jaar van taalkundig commentaar. Directeur Peter Smulders stopt daarmee na de ophef van dit jaar.
Onze Taal voorziet de Troonrede elk jaar van taalkundig commentaar. Directeur Peter Smulders stopt daarmee na de ophef van dit jaar.

De Troonrede zal voortaan niet meer worden nagelopen door Peter Smulders, de directeur van Onze Taal. Er ontstond onlangs ophef omdat hij vooraf zou hebben verklapt dat de toon van de rede van dit jaar ‘somber’ was. Smulders is boos op Omroep Brabant, die het bericht zo naar buiten bracht.

Hij liet vanmorgen aan datzelfde Omroep Brabant weten dat de Troonrede die gisteren door Beatrix werd uitgesproken zijn laatste was. Het akkefietje begon in eerste instantie ook bij die omroep: Smulders werd op de radio geïnterviewd en de website publiceerde daarop een artikel waar boven stond dat de directeur de toon van de Troonrede somber vond.

“Dank aan Omroep Brabant voor de medewerking”, schrijft hij in de e-mail van vandaag. Een cynisch bedoelde opmerking, licht Smulders tegenover nrc.nl toe:

“De Troonrede is een zeer gevoelig onderwerp en iedereen was gespitst op nieuws over de inhoud. Zij zetten een zeer tendentieuze kop boven hun bericht, met een woord dat ik nooit uitgesproken heb. Ondanks herhaaldelijk verzoek er iets aan te doen bleef die kop staan en daarmee begon de discussie. Nu lees ik overal dat ik de toon somber genoemd heb.”

Onze Taal doet dit al 26 jaar, Smulders was er altijd bij

Adviseurs van Onze Taal voorzien de conceptversie van de Troonrede al 26 jaar (sinds 1987) van taalkundig commentaar. De adviseurs lezen in de week voorafgaand aan Prinsjesdag het concept van de tekst en voorzien dat van advies over formuleringen en grammaticale correctheid. Smulders was daar alle 26 keer bij, maar die van 2012 was dus zijn laatste.

Volgens Smulders heeft Onze Taal zelf het besluit genomen om hem niet meer naar de Troonrede te laten kijken. Hij zegt dat het nu afwachten is of de RVD volgend jaar weer Onze Taal vraagt of bij een andere instantie aanklopt. “Dat wordt over elf maanden pas afgesproken. Maar na wat er gebeurd is, moet ik dat in elk geval niet meer doen.”

Een dag na het bericht dat alle ophef veroorzaakte, verklaarde Onze Taal al dat ze de Troonrede nooit als ‘somber’ hadden gekwalificeerd. De RVD liet gisteren weten niet blij te zijn met de uitspraken: Smulders zou de vertrouwelijkheid en geheimhouding hebben geschonden.